Christian McBride Big Band – Bringin’ It
Door op 29 september 2017

Artiest: Christian McBride
Album_title: Bringin' It
Genre: Jazz
Release_date: 09/22/2017
Label: Mack Avenue
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3710565
Bringin' It Christian McBride
3
3

Moeten we Christian McBride eigenlijk nog voorstellen? De contrabassist stond recent nog op Gent Jazz te swingen met zijn trio, maar presenteert met Bringin’ It alweer een big band album, de opvolger van The Good Feeling’ waar hij een Grammy Award mee verzilverde.

McBride is best een geslaagde jazzmuzikant met ruim driehonderd opnames op zijn naam. Hij werkte samen met de meest illustere namen in de jazzwereld, is artistiek directeur van het Newport Jazz Festival, hostte diverse shows (SiriusXM, NPR), treedt occasioneel op als gastspreker en als DJ Brother Mister. Een productieve artiest dus, maar in de eerste plaats blijft hij muzikant én bandleider.

De kwieke, funky opener Gettin’ To It schalt door de boxen en swingt heerlijk met solo’s van onder meer McBride zélf, maar ook van trompettist Freddie Hendrix, tenorsaxofonist Ron Blake en gitarist Rodney Jones. Vol van bruisende, aanstekelijke energie.

Freddie Hubbards’ Thermo heeft dan weer de feel van een jazzy nachtclub met onder meer die vingervlugge lickjes van pianist Xavier Davis. Na een korte intro komt de hele band erbij en is het een dolle, gezellige big bandgekte bijeen. Het stevige tempo neemt af en we krijgen iets zoeter werk, zoals Youthful Bliss waarin naast zwierige thema’s de inbreng van Steve Wilson opvalt.

Naast eigen werk brengt McBride ook zijn muzikale helden en inspiraties in beeld zoals onder meer McCoy Tyners’ Sahara of jazzgitarist Wes Montgomery (Full House) of herneemt hij met wat hulp van vocaliste Melissa Walker een klassieker als Mr Bojangles. Die illustreren zijn capaciteit om als big band leider geschikte tunes te vinden en de juiste muzikanten om die uit te voeren. Zijn eigen werk zoals Used’ Ta Could moet zeker niet onderdoen, toch zijn de meest opmerkelijke passages die waarin de arrangementen opvallen zoals In The Wee Small Hours Of The Morning of de intiem mooie afsluiter Optimism, een compositie van Steve Davis die ook even solo mag schitteren.

Knappe hoes, sterke en ervaren bandleider, goede tunes, veel variatie. Er zijn eigenlijk weinig redenen waarom u dit album niet zou aanschaffen.

Tracklisting Bringin’ It:

 1. Gettin’ To It
 2. Thermo
 3. Youthful Bliss
 4. I Thought About You
 5. Sahara
 6. Upside Down
 7. Full House
 8. Mr. Bojangles
 9. Used ‘Ta Could
 10. In the Wee Small Hours of the Morning
 11. Optimism

Written in Music Nieuwsbrief