Chick Corea / Eddie Gomez / Paul Motian – Further Explorations
Door op 16 februari 2012

Artiest: Chick Corea
Band: Corea/Gomez/Motian
Album_title: Further Explorations
Genre: jazz
Release_date: 02/01/2012
Label: Concord
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3057227
Further Explorations Corea/Gomez/Motian
4.5
4.5

Concertopnamen kunnen een idee geven van magische momenten. En ze kunnen zelf tot iets magisch uitgroeien. Dat is zeker het geval voor de liveopnamen uit de Village Vanguard in 1961 van het legendarische Bill Evans Trio met Scott LaFaro en Paul Motian, toen allemaal net dertigers. In hetzelfde jaar, in februari, naam dit trio in de studio ook het album Explorations op dat voor Evans zelf en het trio een mijlpaal vormde. Inmiddels is ook de laatste van dit trio, slagwerker Paul Motian, heengegaan*. In mei 2010, bijna vijftig jaar na dato, pakte Chick Corea (1941), pianist van de eerste schatplichtige post-Evans-generatie de draad weer op en speelde twee weken lang met twee belangrijke Evans-trioisten, t.w. Paul Motian en bassist Eddy Gomez in de New Yorkse Club Blue Note. Gomez was van 1966 tot 1977 bassist in het trio (Evans stierf 1980) en was daarmee de langstzittende (of –staande) trioist. De dubbelcd Further Explorations bevat een selectie van 19 stukken uit deze twee weken.

Corea, Gomez en Motian scheppen onmiskenbaar, hoorbaar plezier in hun verkenningen en bieden daarmee ook de (achteraf-)luisteraar rijk luistergenot. Corea, schatplichtig aan Evans, maar een andere, meer outgoing pianopersoonlijkheid, sprankelender en minder legato, creëert zijn eigen klankveld waarin de drie stemmen hun weg naar elkaar toe moeten vinden en in elkaar grijpen. In deze context met een rafeliger, doffer en af en toe rommeliger bas van Gomez slaat Motian menige keer luid de trom en laat de stokken stuiteren om op gepaste momenten zijn onnavolgbaar zacht geritsel te laten klinken.

De hoogste graad van verdichting bereikt het drietal in het door Corea in de jaren 70 geschreven stuk Bill Evans, op het eind van de eerste schijf**. Ook in Motians bekend stuk Mode VI en in Coreas Another Tango waar Corea met fraaie fuga(to) voor de dag komt, is dat in zeer hoge mate het geval. De selectie bevat vijf stukken van Evans waaronder een recent herontdekt stuk Song No. 1 uit de jaren 60 en Scott LaFaros Gloria’s Step naast stukken van Corea, Gomez en Motian zelf, van Monk en oud Broadway-repertoire.

Corea maakte uit de opnamen van de twee weken een ruim twee uur durende keuze die vooral het levendige spel en het speelplezier mooi beleefbaar maakt. Het geluid is helder, dichtbij, gedetailleerd en zonder opsmuk. Het geheel is zeker geen tour langs gebaande wegen of een obligate aflevering van ‘grote stukken’. Ernst en pret wisselen moeiteloos af, gaan voortvarend samen en zorgen voor luchtigheid en contrast. Een treffen van drie spelers die uit de diepte van het centrum van deze muzikale traditie komen en steeds weer stimulerend uit de rijke ervaring van decennia speelpraktijk putten. Zonder publiek hadden ze net zo gespeeld – voor de muziek, vanuit de muziek, de muziek in.

* In Hollywood ligt nog steeds een script te wachten op verfilming van het magische gebeuren bij de overgang van het vijfde naar het zesde decennium, het hoogte punt van een periode en het begin van iets nieuws. Opmerkelijk is, dat dit magische moment in alle perioden en alle ontwikkelingen daarna zijn uitstraling nooit verloren heeft. Een magisch moment dat verbonden is met drie even markante als zeer van elkaar verschillende persoonlijkheden met even verschillende biografieën.

** Corea heeft dit stuk in de jaren 70 een keer tijdens een optreden van Evans uitgevoerd.

RADIO: concertzender-serie Trioistics Piano; TriosticsNight

Op de concertzender de serie TRIOISTICS PIANO: het klanklandschap van de pianotrio waaiert inmiddels net zo breed uit als de muziek die tegenwoordig onder de noemer ‘jazz’ figureert. Doordat in elke aflevering voorbeelden van uiteenlopende benaderingen en variaties contrasterend, aanvullend etc. direct naast elkaar geplaatst zijn, krijgt de luisteraar iedere keer een beeld van de rijke klankmogelijkheden van deze klassieke configuratie in haar ontwikkeling. Opnamen van Explorations en Further Explorations zullen in deze serie te horen zijn.

 • Trioistics 1 (Caine, Kaufmann, Black, Piroda, Oliva, Vallon) – ON DEMAND
 • Trioistics 2 (Mehldau, Weber, Parks, Taborn, Fuhler)
 • Trioistics 3 (Hersch, Delbecq, Iyer)
 • TrioisticsNights

Tracklisting Further Explorations

CD1:

 1. Peri’s Scope
 2. Gloria’s Step
 3. They Say That Falling In Love Is Wonderful
 4. Alice In Wonderland
 5. Song No. 1
 6. Diane
 7. Off The Cuff
 8. Laurie
 9. Bill Evans
 10. Litttle Rootie Tootie

CD2:

 1. Hot House
 2. Mode VI
 3. Another Tango
 4. Turn Out The Stars
 5. Rhapsody
 6. Very Early
 7. But Beautiful Part I
 8. But Beautiful Part II
 9. Puccini’s Walk