×

Concert

20 april 2017

Cape Town Jazz’s wonderlijke muzikale mix (Dag 2)

Geschreven door: Wouter Schenk

• fotografie door Wouter Schenk

Dag twee van de 18e editie van Cape Town International Jazzfestival start met saxofonist Rudresh Mahanthappa, begeleid door Francois Moutin (bas), Rudy Royston (drums), Matt Mitchell (keyboard) en Adam O’Farrill (trompet) met het project Bird Calls dat op het gelijknamige ACT album verscheen in 2015. Het is een hommage aan Charlie Parker. Oost en West vloeien in elkaar over met oriëntaalse klanken, oosterse toonladders begeleid door jazz harmonieën op de vleugel en snufjes avant-garde in stevige solo’s van de meester zelf en O’Farrill op trompet. De nummers zijn heel dynamisch, met rustige passages, fijnzinnige thema’s, waar soms folk invloeden in doorklinken en explosies van creatieve energie, waarbij associaties met een druk stadsleven opdoemen.

Andra DayIn de hal staat even later de Amerikaanse belofte Andra Day. Geboren als Cassandra Monique Batie groeide ze op in San Diego en zong ze als kind in het plaatselijke gospel koor. Ze werd al jong geïnspireerd door Ella Fitzgerald en Billie Holiday. In 2015 debuteerde ze met haar album Cheers to the Fall en met het nummer Rise Up maakte ze indruk op de hitlijsten. Binnen notime trad ze op in het Witte Huis voor Michelle Obama en verscheen ze in een Apple TV spot samen met Stevie Wonder. Bijzonder frisse stem en mooie songs die gaan over haar eigen kijk op het leven, zoals ze vertelde tijdens één van de workshops in aanloop naar het festival.

Interessant is de Zuid-Afrikaans-Zwitserse samenwerking in de formatie Skyjack. In 2016 brachten ze het debuutalbum met gelijknamige naam Skyjack uit. De band bestaat uit de Zuid-Afrikanen Shane Cooper (bas), Kesivan Naidoo (drums), Kyle Shepherd (piano) en de Zwitsers Marc Stucki (sax) en Andreas Tschopp (trombone). Ze werken samen als intercontinentale trips mogelijk zijn. Eerder deden ze dat met een toer door Zuid-Afrika in 2013 en met een toer door Zwitserland in 2015, waar ze gelijk in de prijzen vielen als winnaar van de BeJazz TransNational competition. De formatie brengt geweldige composities ten gehore, zoals Tafattala waarin een folk thema wordt uitgewerkt in een heerlijk opzwepend ritme, dat naarmate het nummer vordert energieker wordt. De solo’s zijn clownesk, oriëntaals en spreken tot de verbeelding. De virtuoze pianist Shepherd, uit Cape Town afkomstig, zet een formidabele intro in met het nummer Grand more Dansant, waarin onbetwistbaar een fraai Afrikaanse motief weerklinkt. Shepherd is iemand om in de gaten te houden, in 2014 bracht hij met zijn eigen trio het mooie dubbelalbum Dream State uit.

Thandiswa MazwaiAbsoluut hoogtepunt is het laatste optreden in zaal Rosies met de Zuid-Afrikaanse Thandiswa Mazwai. En zo wordt ze ook geïntroduceerd door speaker en owner van het enige Afrikaanse jazz radio station All Jazz Radio uit Kaapstad, Eric Allan. Multi-award winner Mazwai is geboren in de Oost-Kaap, maar groeide op in Soweto waar ze werd gevormd in een door en door Afrikaans gezin en in een milieu van politieke bewustwording van de strijd tegen Apartheid. Na haar debuut in 2004 brak ze gelijk door en bleef sterke albums maken, met het vorig jaar verschenen Belede als prachtig feit. Mazwai is in staat om een unieke verbinding te leggen tussen traditioneel Afrikaanse zang, inclusief split-tone singing en jazz. Het zingen zit haar in het bloed, zoals zoveel Afrikanen. Ga maar ’s met een gids op zondag door de townships en je hoort overal gospel uit de kleine kerkjes, en hoe! Mazwai wordt begeleid door een fenomenaal goed jazztrio, bestaande uit pianist Nduduzo Makhatini, bassist Herbie Tsoaeli en drummer Ayanda Sikade. De zaal is overvol, de pluskaarten uitverkocht en voor de ingang staat een rij van honderden fans. Met nummers als Jikijela en Ndiyahamba van haar album Belede, dat zij opdroeg aan zowel haar overleden moeder als aan haar grote voorbeeld Miriam Makeba, maakt ze grote indruk. Je voelt de strijd voor rechtvaardigheid, zoals je die dertig jaar na het opheffen van de Apartheid nog steeds overal voelt in Zuid-Afrika. De leden van haar band zijn stuk voor stuk hele grote artiesten. Toppunt van het festival!

Met het niet onaardige Argentijnse Escalandrum, met bandleader en kleinzoon van Astor, Daniel ‘Pipi’ Piazzola en uiteindelijk, op het buitenterrein, Laura Mvula op het podium Manenberg, komt het geslaagde festival aan de voet van Table Mountain ten einde. Helaas, ook bij Mvula een weer veel te harde sound waardoor er veel van haar kwaliteit verloren gaat in overmatige decibels. Jammer, dat is niet nodig!

Ondanks dat kijken we terug op een bijzonder festival met een uitstekende organisatie. Voor de liefhebbers: Cape Town International Jazz Festival vindt jaarlijks plaats eind maart/begin april. Afgezien van de forse reiskosten is verblijf in Cape Town nog relatief goedkoop en de omgeving is bijzonder mooi, interessant en vol met bezienswaardige natuur en historische plekken: Kaap de Goede Hoop, Table Mountain, de wijngaarden van Stellenbosch, Robbeneiland, om maar enkele topattracties te noemen. Een aanrader voor een overzeese muzikale uitstap!