Broken Brass Ensemble – Brasshopper
Door op 29 maart 2015

Band: Broken Brass Ensemble
Album_title: Brasshopper
Genre: Jazz, Soul/Hiphop
Release_date: 03/26/2015
Label: Excelsior Recordings
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 8773689
Brasshopper Broken Brass Ensemble
3.5
3.5

Brasshopper is het debuutalbum van The Broken Brass Ensemble. Met hun koperbewerking van Thrift Shop (Macklemore & Ryan Lewis) scoorden ze eerder al een internethit. Op hun plaat combineren ze de brassbandmuziek met invloeden uit de funk, ska en hiphop. Dat leidt tot een bijzonder vrolijk geheel.

Opener Head Start is een korte ‘teaser’ voor het album en duurt minder dan een minuut. Brass Brothers is daarna de swingende eerste volledige track.

Hoe Het Is, met een gastbijdrage van rapper Rico, werd als eerste single al geregeld gedraaid op diverse radiostations. Het begint als een Nederlandse vertaling van The Message van Grandmaster Flash, de raphit uit 1982, maar dat blijkt slechts een grapje om de toehoorder op het verkeerde been te zetten. Got The Funk is daarna een toepasselijke getiteld bijna instrumentaal stuk. What You Got? Got The Funk!, is namelijk de enige, regelmatig herhaalde tekst. Ruben Hein en New Cool Collective’s Benjamin Herman verlenen verder nog bijdragen aan afzonderlijke tracks op het album, net als Harmen Ridderbos van Tower Of Saints. De laatste is te horen in gospel I’ll Fly Away, waar The Ensemble het enige authentieke brass-arrangement op de plaats op loslaat. Des te beter, want als afsluiter klinkt dat best lekker, maar een heel album in deze stijl zou, ondanks de overtuigende voordracht van zowel band als zanger sneller vervelen dan wat Brasshopper nu heeft te bieden. Bouncing Off The Walls bijvoorbeeld is een heerlijk groovende funktrack, net als Wild Man Blues.

In de afgelopen twee jaar gaf The Broken Brass Ensemble al meer dan 150 concerten. Live overtuigt de band het meest, maar omdat de muziek in de mix vrij onaangetast is gelaten, is het resultaat een vrolijk stemmende en bij vlagen opwindende plaat.

Tracklisting Brasshopper:

 1. Head Start
 2. Brass Brothers
 3. Hoe Het Is (Ft Rico)
 4. Got The Funk
 5. Baby’s Gone (Ft Ruben Hein)
 6. Pushing The Soundsystem
 7. Windsurfiung
 8. Wild Man Blues
 9. Voodoo Mama (Ft Benjamin Herman)
 10. Bouncing Off The Walls
 11. I’ll Fly Away (Ft Harmen Ridderbos)