Bravo Big Band – Another Story
Door op 09 april 2017

Band: Bravo Big Band
Album_title: Another Story
Genre: Jazz
Release_date: 03/30/2017
Label: SoulFactory Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3627643
Another Story Bravo Big Band
3.5
3.5

Bigbandmuziek is niet de meest hippe muziek die je je kan voorstellen. Toch lukt het Bravo Big Band met debuutalbum Another Story om boven het maaiveld uit te steken.

Misschien even voorstellen: Bravo Big Band is een eerder traditionele bigbandformatie die ontstond in de schoot van de voormalige Brusselse club Bravo in Sint-Joost Ten Node. Opmerkelijk is dat de fine fleur van de Brusselse jazzscène zich hier verzamelt, met o.a. trompettist Thomas Mayade en gitarist Guillaume Vierset in de rangen.

Het gaat in dit door Gyuri Spies opgenomen Another Story om oorspronkelijke en vooral nieuwe muziek. De leden van de big band schrijven, componeren en arrangeren zelf de muziek, wat maakt dat het klassieke bigband geluid een fris jasje aangemeten wordt.

Geen gemakkelijke opdracht, zeker niet omwille van de omvang van het project. Alleen al de enorm grote bezetting maakt dat er niet zo gek veel big bands zijn tout court.

Big Band brengt iets dat ervoor nog niet beschikbaar was. Dat heeft vooral te maken met de sterrencast. Zo vinden we o.a. altsaxofonist Rob Banken en Dieter Vaganée, zoon van Frank, terug in de lineup. Ook trompettist Mayade toetert vrolijk mee. En dan zijn er nog de trombonisten (o.a. Quinten De Craecker), gitaristen (o.a. Guillaume Vierset van het LG Jazz collectief) en pianist Karel Cuelenaere.

Samen vormt het collectief een erg krachtige en levenslustige stem, zoals onder meer te horen is tijdens het dik negen minuten durende Shut Up And Run), maar er wordt ook ruimte gemaakt voor intiemer werk. Dat komt tot uiting in pakkende, zijdezachte ballads als Another Story die vaag doet denken aan wat een band als Cinematic Orchestra zo goed maakt of het korte, mooie Missing Him.

Verder is er de filmische opener Novembre en Décembre van trompettist Thomas Mayade die op het album voor vier composities tekent en zo een bepalende stem in het geheel is. Een van de uithangborden van het album is The Genius dat een eerder swinggericht geluid aan bod laat komen waarop soloisten Bruno Van Der Haegen en Robbe Defraye heerlijk (en soms verdomd sexy) kunnen freewheelen.

Er is tevens voldoende ruimte gelaten voor enige solospots zodat het individuele talent ook aan bod komt, al is dit Another Story in wezen een project van grandeur en teamspirit. Another Story is een knap album met een specifiek big band geluid dat ongetwijfeld de capaciteit heeft om muziekfans die niet zo gek veel op hebben met jazz een toegang aan te bieden. Jazz is een heel ruim gebied, wat dit album ook duidelijk maakt.

Persoonlijk hoogtepunt is wat ons betreft Waves Of A Troubled Mind, net omdat het traag, maar zeker ontplooit. Al zijn de andere composities (zoals Infant Isle) ook niet te versmaden. Another Story is vooral een muzikaal rijk album dat uw aandacht méér dan verdient.

Tracklisting Another Story:

  1. Novembre en Décembre
  2. The Genius
  3. Another Story
  4. Shut Up And Run
  5. Missing Him
  6. Waves Of A Troubled Mind
  7. Infant Isle
  8. The Wrong Side
  9. Sauntering