Beeennnn-geu-inkkkkkk 7.0
Door op 18 april 2012

Hij is nu eens de meest zichtbare Nederlandse musicus op deze aardbol, deze Zaanse vogel opgegroeid in de fijne bosjes van Hilversum! Beeennnn-geu-inkkkkkk klinkt als BENNINK. Of hij nu in een kelder ergens in Parijs speelt, in de Royal Albert Hall, in één van de forten rond Amsterdam, in Amsterdams Zaal 100, in de Canadese bossen rond Banff, in Kyoto, in Addis Ababa of in het amfitheater van de Gulbenkian Foundation in Lissabon – zichtbaar is hij in dubbele zin: hij speelt op heel veel plekken over de wereld en mensen hebben een beeld van hem en zijn speel in hun hoofd.

Nu is de vergelijking met vogels iets heel ouds van de mensheid tot en met indrukwekkende vogelgewaden. Bennink hoort in dat opzicht tot het sobere soort. Hoe minder hoe markanter de lijn en de uitwerking. Goed te z i e n ook in zijn kaligrafie – goed schrijven, de muziek van letters. Ruimtetijd, ruimte in de tijd. Over vogels gesproken: de specht blijft zijn meester! Met diens inspiratie klopte hij de hokjesgeest weg, eruit, en cultiveerde hij de krachtige eigenschappen van de flatlander. Zo kon je hem steeds ook tegen de wind horen en zien: Beeennnn-geu …! inkkkkkk! Hij slaat op bepaalde momenten hard. Niet altijd treft hij het moment maar meestal KLOPT het, muzikaal gezien. In het Duits zeg je dan STIMMT (mooi contrast!). En zo BE-PAALT Han (BE-STIMMEN weer als contrast). Nu, ook zijn langdurige maat, collega Brötzimann uit Wuppertal, is inmiddels de zeven null gepasseerd, 1 jaar eerder. En die weet er ook nog van.

COLUMBIA_085717 april: nu krijgen we dus de versie zeven null, toesj! Het suggereert lineair voortschrijden, maar een persoon is natuurlijk veel te gelaagd om in deze termen te denken, touche! Het meesterschap zit nu meer en meer in de simpelste dingen, toesj! De rolls en roffels meegedragen door de polderwind! De wind heeft hem dezer dagen naar de overs van de Hudson gedragen. Uitgenodigd door de Columbia Universiteit (op de rand van Harlem) om daar in het Italian Theater op 21 april samen met Richard Teitelbaum, Mark Dresser, Uri Caine, Ray Anderson en zijn ICP collegae Michael Moore, Thomas Heberer en Mary Oliver de misimpro te celebreren.

En verder niet stilgezeten! 18 april geeft hij een concertje met accordeonist Will Holshouser en Michael Moore in het theater “Dixon Place” op de Lower East Side. Plus nog voor de jonge lui van de La Guardia High School for the Performing Arts workshops geven – ja, dat is inderdaad de beroemde “Fame” school.

WKCR radio station gaat 24 uur per dag van dinsdag 17 April t/m zaterdag 21 april muziek van Han Bennink draaien – 24 uur per dag. Dat mag er dus zijn! Ben-nink-ma-ra-thon on …!…….. RADIO WKCR

Van de New York Times:
ramboy29★ Holshouser, Bennink & Moore (Wednesday) What might sound like a personal-injury firm is in fact an improvising trio of the highest order, composed of the accordionist Will Holshouser, the Dutch drummer Han Bennink and the saxophonist and clarinetist Michael Moore. The group has a new album, “Live in NYC” (Ramboy), recorded on a night much like this one. Dixon Place, 161A Chrystie Street, Lower East Side, (212) 219-736, dixonplace; $5.

NATIONAL PUBLIC RADIO
April 17, 2012 Han Bennink hears sonic possibilities in many objects beyond the typical drum set. The Dutch drum maestro, one of the leaders in European free jazz and free improvisation, joined Fresh Air for an in-studio interview and concert. Before he left, he drummed on virtually everything in the office.

VIDEO kaastrommelen in Chicago

PORTRET Han Bennink