Batik – Headland
Door op 15 juli 2014

Band: Batik
Album_title: Headland
Genre: Jazz
Release_date: 05/22/2014
Label: Challenge
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3321097
Headland Batik
4
4

Pianist Wolfert Brederode en drummer/percussionist Joost Lijbaart startten hun muzikale samenwerking in 2005 met het album One. Met Ed Verhoeff op gitaren en Mark Haanstra op bas hebben ze nu een volwaardige band geformeerd die ze Batik hebben genoemd. Met Headland brengen ze hun eerste album uit.

Dat Brederode en Lijbaart meesters zijn in het neerzetten van een kleurrijk geluid maakten hun voorgaande samenwerkingen al duidelijk. Beiden zijn Nederlandse grootmeesters. Met Haanstra op bas hebben ze de volwaardige basis compleet en met Verhoef de excellente aanvulling. Vooral de samenwerking tussen Brederode en Verhoef voelt heel erg goed. De mannen nemen steeds de lead voor hun rekening en vullen elkaar naadloos aan.

Dat Wolfert Brederode de meest begenadigde pianist van Nederland binnen de jazz is weten we. Zijn sprankelende spel groeit met elk album naar ongekende hoogten. Zijn spel alleen al maakt Headland zo’n mooi album. Het inventieve drumwerk van Lijbaart sluit daar naadloos op aan. Dan weer fraai ingetogen en dragend, dan weer swingend en volop gebruikmakend van alles wat zijn drums te bieden hebben. Het baswerk van Haanstra is veelal in dienst van de composities maar hij weet toch genoeg zijn stempel te drukken. Verhoef creëert met zijn gitaar en pedalen een ruimtelijk geluid maar het is juist zijn pure geluid dat binnen het geluid van Batik zo aantrekkelijk is en het bandgeluid sprankelend maakt.

Headland maakt in 11 compacte composities duidelijk wat voor grote aanwinst Batik voor de Nederlandse (en internationale) jazz is. De sfeer die ze in hun composities schetsen is prikkelend, uitdagend en atmosferisch tegelijk. Headland is een zeer overtuigend debuut.

Tracklisting Headland:

 1. Neon
 2. Intertwined
 3. Headlands
 4. Arch
 5. Dharma
 6. Glow
 7. Lady Y
 8. Cirrus
 9. If You Hear Me Talking To Myself…
 10. Menado
 11. Headland