Barre Phillips – End To End
Door op 18 september 2018

Artiest: Barre Phillips
Album_title: End To End
Genre: Jazz
Release_date: 09/07/2018
Label: ECM Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3817975
End To End Barre Phillips
4
4

Niet zo bekend voor het grote publiek, mag de vanuit San Francisco opererende bassist Barre Phillips wel degelijk een jazzlegende genoemd worden. Eigenlijk onvoorstelbaar, maar op 83-jarige leeftijd imponeert hij op End To End nog net zo hard.

Na gedurende het eerste gedeelte van de jaren zestig met jazzlegendes als Archie Shepp, Eric Dolphy en Lee Konitz gespeeld en opgenomen te hebben, maakte Phillips in 1968 naam door als eerste jazzbassist met Journal Violone een eerste solo-bas-album op te nemen met volledig geïmproviseerde stukken. Een aantal jaren later nam hij samen met (mede)bassist Dave Holland Music For Two Basses op, een album waarop voor de eerste keer puur twee bassisten te horen zijn. Het zijn uitstekende, belangrijke en uitdagende albums die nog net zo boeien als toen ze uitkwamen en reuze inspirerend bleken voor beginnende bassisten.

Zijn muzikale carrière bouwde hij gedurende de jaren zeventig en tachtig inventief en actief door. Waar Phillips in de jaren negentig en nul ook nog behoorlijk actief was en nog een flink aantal albums uitbracht, zowel op eigen naam als in samenwerkingen, is het net uitgebrachte End To End eigenlijk zijn eerste eigen album sinds 2011 (Everybody Else But Me). Het is andermaal een meesterlijke proeve van groot vakmanschap.

End To End kent drie lange stukken – Quest, Inner Door en Outer Door – die opgedeeld zijn verschillende delen waarop Phillips maar weer eens laat horen hoe goed hij nog is. Eigenlijk onvoorstelbaar hoe gedreven en vingervlug hij nog klinkt op zijn leeftijd. Zijn spel is doorleefd tegelijk nog net zo uitdagend als die decennia terug al was. Volledig wars van geldende normen speelt Phillips zijn stukken. Prachtig melodieus, dan weer duwend en trekkend aan de snaren om vervolgens flink dissonant door te trekken met de strijkstok. Volgestopt met klassieke elementen met de vrijheid die de jazz dan weer biedt.

Heerlijk om een muzikant te horen die zijn leven lang wars is geweest van alles wat jazz te voorspelbaar zou gaan maken. Ook op 83-jarige leeftijd blijft Phillips nog uitdagen en de grenzen in de jazz zoeken.

Het album verdient een duidelijke beluistering. Een album dat op de stoel gezeten mooi prominent voor de speakers alle emoties die zijn spel herbergen volop aan het licht brengen. End To End is een krachtig statement van een muzikant die zich gedurende zijn leven al volop bewezen heeft maar nog eenmaal wil aangeven waarom de door mij eerder genoemde status van jazzlegende zo gerechtvaardigd is.

Tracklisting End To End:

  1. Quest (part 1-5)
  2. Inner Door (part 1-)
  3. Outer Window (part 1-4)