Azymuth’s Jose Roberto Bertrami overleden
Door op 09 juli 2012

Genre: Jazz, World

Jose Roberto Bertrami, een van de meest geliefde en invloedrijke toetsenisten van Brazilië is vannacht overleden in Rio de Janeiro op de leeftijd van 66 jaar.

Bertrami was onder meer keyboardspeler, componist en leider van het fameuze Braziliaanse trio Azymuth, Hij werd bekend voor het creëren van de overweldigende en genre versmeltende samba doida (crazy samba) een mix van samba, jazz, funk en rock met een ‘ infectious swing’ en hij heeft een zeer grote invloed gehad op de Braziliaanse muziek. Niet alleen vanwege zijn werk binnen Azymuth maar tevens met zijn solo projecten, samenwerkingsprojecten en sessie werk. Als een van de grootste Braziliaanse muzikale helden vermengde hij bossa nova, samba en folk, met jazz, R&B. Zijn eigenzinnige keyboard sound en zijn creatieve akkoordensetting maakten hem geliefd en vermaard over de gehele wereld. Hij schreef songs en arrangementen voor vele grootheden waaronder Sarah Vaughan, Elis Regina, Mark Murphy, Joe Pass, Erasmo Carlos, Milton Nascimento, Airto, Flora Purim en zijn eigenzinnige geluid kan tevens worden beluisterd op de meest bekende Braziliaanse producties.

Gedurende zijn 4 decennia met Azymuth reisde Bertrami de gehele wereld over, tekende ze bij Milestones Records en brachten daar meesterwerken Light As A Feather en Telecommunications uit en hadden ze een wereldwijde hit met Jazz Carnival. Sinds Bertrami met Azymuth in 1994 bij het Britse platenlabel Far Out Recordings tekende bracht hij ook nog de twee soloalbums Things Are Different en Aventura uit, naast de tien albums die Azymuth op het label uitbracht.

Joe Davis van Far Out Recordings; “Met het overlijden van Bertrami heb ik niet alleen een heel goede vriend verloren maar hebben we tevens een van de meest talentvolle muzikanten verloren die de sound van de Braziliaanse muziek over de laatste 5 jaar optimaal beïnvloed en geïnspireerd heeft. We zullen hem enorm gaan missen.”

Vorig jaar speelde Azymuth nog volop in Europa met een zeer geïnspireerd en ultiem swingend concert op het Westergas terrein in Amsterdam nu als dierbaar hoogtepunt. Ook wij zullen Bertrami geweldig gaan missen.

Written in Music Nieuwsbrief