×

Recensie

Jazz

30 november 2016

Azure Hiptronics

Ignacio

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht in eigen beheer

Ignacio Azure Hiptronics Jazz 4 Azure Hiptronics – Ignacio Written in Music https://writteninmusic.com

Azure Hiptronics is een funky jazzkwartet, opgericht door de gitarist- en vocalist Rogier Schneemann. Na een groot concert op The Hague Jazz en als finalist te hebben opgetreden voor de “’Get Your Jazz On Stage” competitie in Paradiso ging het opeens hard met de band. Optredens werden geboekt op Nederlandse zomerfestivals, maar bijvoorbeeld ook in Amerika. Dat alle bandleden een getrainde muzikale achtergrond –Koninklijk Conservatorium Den Haag, of elders – hebben valt gelijk te horen, maar toch klinken ze niet als een bloedserieuze “neuzel” band en valt er ook van te genieten als je niet van technisch ingewikkelde muziek houdt.  Met een bezetting van voornamelijk  gitaar, basgitaar en contrabas, toetsen en drums wordt een funky jazzgeluid neergezet dat onvoorspelbaar klinkt en ook sterk verhalende kwaliteiten heeft.

Na te hebben opgetreden op het SXSW festival in Austin, Texas kwam de band een blobvormig monster tegen dat op een wolkenkrabber zat en onderwijl mensen bespiedde. Toen duidelijk werd dat het monster ook kon zingen was het losse conceptalbum Ignacio geboren. In Work Out Something krijgen we het monster voor het eerst te horen. Zijn vocoder-achtige stem schetst een wereld vol communicatieproblemen en een wanhopige poging tot toenadering. In Easier This Time zoekt het monster voor de tweede keer toenadering tot de luisteraar, maar over het algemeen is het een zeer zwijgzaam monster die waarschijnlijk liever de kat uit de boom kijkt, ook al is zijn wolkenkrabber daadwerkelijk hoger dan de boom waar de kat in zit…misschien kan hij door middel van telekinetische krachten de kat wel naar beneden halen? Of heeft hij behoeft aan gezelschap en wil hij de kat juist naast hem op de wolkenkrabber hebben zitten? Het is trouwens maar goed dat het bij deze vocale cameo’s blijft, want ze doen het album geen goed en zorgen voor vrolijk klinkende, catchy liedjes die uit de toon vallen bij de rest van het album.

Een album dat uitnodigt tot het gebruiken van je verbeelding. Op een filmische manier neemt de band je mee op een broeierige reis vol zomergevoel, woestijnzand,  tragedie, spanning, chaos en rust. Die broeierigheid is logisch, gezien de inspiratie vanuit Texas, iets wat je vooral terug hoort in loom klinkende gitaren en klamme drums. Toch blijft het daar niet bij. In de titeltrack raken furieuze jazzrock, Flamenco-invloeden en Midden-Oosterse klanken met elkaar in gevecht.  Die invloed van wereldmuziek wordt nog groter als de Marokkaanse vocalist  Bachir Charaf langskomt en er met de titel van Saraswati Mantra zelfs wordt verwezen naar de gelijknamige Hindoestaanse godin. Artwork, het monster, de wereldmuziek – het zijn enkel handreikingen voor het verzinnen van je eigen verhaal. Hoe zit het bijvoorbeeld met de frontcover? De ellenlange kettingbotsing moet al tientallen jaren geleden zijn en dan nog: heeft de woestijn drijfzand? Zo doet het tragische, door cello begeleidde Wavily misschien wel de dood van het monster vermoeden. Maar de daaropvolgende track klinkt bij vlagen agressief en is zijn wraak, nadat hij uit de dood herrezen is. Moordenaar opgepast, je gaat eraan!

Zijn de bovenstaande alinea’s te warrig, onzinnig en niet zozeer gericht op de muzikale kwaliteiten van Azure Hiptronics? Misschien wel. Volgende keer strooien we met saaie termen zoals: dit album klinkt productioneel warm en toch rauw, zit vol bizarre muzikale wendingen en het prachtige spel van de muzikanten bevat veel dynamiek, zodat het nooit gaat vervelen. Nee, dat zeggen we nu niet, dat bewaren we voor de volgende keer, ik beloof het…

Hier te koop!



  1. Thgie Neves
  2. Work Out Something
  3. Anise Code
  4. Ignacio
  5. Marlino, the Medieval Squirrel
  6. Interlude
  7. Easier Each Time
  8. Airing
  9. Saraswati Mantra
  10. Longing
  11. Majestic
  12. Wavily
  13. Thick As Air (beyond Repair)
  14. Seven Eight