Anat Fort Trio & Gianluigi Trovesi – Birdwatching
Door op 17 februari 2016

Artiest: Anat Fort
Band: Anat Fort Trio & Gianluigi Trovesi
Album_title: Birdwatching
Genre: Jazz
Release_date: 02/19/2016
Label: ECM
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3508556
Birdwatching Anat Fort Trio & Gianluigi Trovesi
4
4

Voor een nieuwe album zocht pianist Anat Fort met haar trio de samenwerking op met de Italiaanse altklarinettist Gianluigi Trovesi. Een prikkelende combinatie.

Het is al bijna zes jaar geleden dat de oorspronkelijk uit Tel Aviv afkomstige maar al heel lang in New York woonachtige Fort met And If haar laatste album uitbracht. Maar die veel te lange stilte heeft vooral met de drukte bij platenlabel ECM te maken. Birdwatching werd namelijk al eind november 2013 in Lugano, een vaste studio residentie van ECM, opgenomen.

Met haar vaste trio met Gary Wang op bas en Roland Schneider op drums heeft Fort al vijftien jaar een perfecte match. Een trio dat elkaar prachtig weet uit te dagen maar waarbij Wang en Schneider net zo goed Fort fraai ondersteunen in haar vaak lyrische spel. Dat is op Birdwatching niet anders alleen weet Fort zich qua prominentie vergezeld van de nadrukkelijk aanwezige Trovesi. Dat blijft in het begin even wennen, het is net als Joakim Milder die bij het Marcin Wasilewski Trio meespeelt, maar halverwege het beluisteren van Birdwatching valt op hoe bijzonder de samenwerking tussen het Anat Fort Trio en Trovesi werkt.

Het fraaie triogeluid, met een wederom excellent spelende Fort, krijgt extra kleur door de bijdrage van Trovesi. Zijn soms nadrukkelijk dan weer stemmige spel laat duidelijk horen dat de muzikanten aan elkaar gewaagd zijn. Ze duwen elkaar op om dat weer fraai melodieus te spelen dan weer weerbarstig, lekker uit de bocht vliegend. Het spelplezier en de ervaring van het samenspelen (Fort en Trovesi speelden de afgelopen jaren al vaker samen. Van het Italiaanse Novara Jazz Festival tot aan de Tel Aviv Opera House) klinkt in alles door. Misschien nog wel het allermooist in het in twee delen gesplitte Song Of The Phoenix. Hun beider spel vloeit prachtig in elkaar over en de melodie ontroert.

Birdwatching is een meer dan interessante stap in de enerverende carrière van pianiste/componiste Fort die zich in de afgelopen 15 jaar fraai ontwikkelde. Van het op eigen kracht uitgebrachte debuut Feel (1999), haar grote doorbraak met het door ECM uitgebrachte meesterlijke A Long Story (2004, 2007) met de legendarische Paul Motian op drums, het met haar vaste trio opgenomen album And If tot aan de nu ook eindelijk op plaat uitgebrachte samenwerking met Trovesi. Luister naar het eindeloze soloslot Sun van het nieuwe album en je weet gelijk waarom Fort een van de meest belangwekkende pianistes wordt genoemd.

Tracklisting Birdwatching:

 1. First Rays
 2. Earth Talks
 3. Not The Perfect Storm
 4. It’s Your Song
 5. Jumpin’ In
 6. Milarepa Part 1
 7. Song Of The Phoenix I
 8. Song Of The Phoenix II
 9. Murmuration
 10. Meditation For A New Year
 11. Inner Voices
 12. Sun