Alex Skolnick Trio – Veritas
Door op 01 juni 2011

Artiest: Alex Skolnick
Band: Alex Skolnick Trio
Album_title: Veritas
Genre: fusion
Release_date: 06/16/2011
Label: Palmetto
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 2928924
Veritas Alex Skolnick Trio
3
3

Alex Skolnick is een gitarist die zich blijft ontwikkelen. Na op jeugdige leeftijd vijf albums met Testament te hebben gemaakt, besloot hij jazz gitaar te gaan studeren aan de New School University in New York. Na zijn afstuderen richtte hij het Alex Skolnick Trio op en leverde met bassist Nathan Peck en drummer Matt Zebrowski drie albums af.

Een paar jaar geleden sloot Skolnick zich weer aan bij zijn Testament maatjes en nam met hen de geslaagde thrashplaat The Formation of Damnation op. Het opname- en tourschema van Testament is niet meer zo moordend als in de begindagen zodat er tijd overbleef voor jazz. Veritas is de vierde plaat van het trio en slaat weer nieuwe wegen in.

Openingsnummer Panna is een eerbetoon aan de Indische (muziek-) cultuur zoals Ravi Shankar en John McLaughlin dat ooit eerder deden op het beroemde album Shakti. Dat intro gaat naadloos over in Bollywood Jam dat is geïnspireerd door de film Slumdog Millionaire. Op een oosters ritme wordt stevige gitaarakkoorden gespeeld die zorgen voor een leuk contrast. Op nummers als Song Of The Open Road en Alone in Brooklyn horen we de invloeden van Pat Metheny terug. Het titelnummer bevat een voor jazz ongebruikelijk strakke beat met dromerig gitaarwerk. Voor 99/09 had Skolnick een imaginaire jam tussen Prince en John Scofield in gedachten, twee gitaristen die op hun eigen, sterk verschillende manier funk in hun muziek verwerken. Het resultaat lijkt op geen van beide artiesten, maar heeft wel wat weg van het latere solowerk van Rik Emmett.  Het akoestische Path Of Least Resistance kan maar matig boeien. Een stuk beter is The River Lethe dat terugvoert op het legendarische Blow By Blow album van Jeff Beck. Skolnick blijft fantaseren over samenwerkingen want Flection zou een samenwerking tussen John Coltrane en Bill Evans moeten voorstellen. Het lijkt veel meer op Grant Green dat op de genoemde jazzlegenden. Een cover van Metallica’s Fade To Black sluit het album af. Knappe jongen of meid die de Metallica klassieker in dit nummer herkent. Ondergetekende in elk geval niet.

De heren van AST beheersen hun instrumenten tot in de puntjes, maar net als bij voorgaande albums springt de vonk na enkele luisterbeurten niet over. Ik ben benieuwd of jazz puristen hier enthousiast van raken, hardrock en metalliefhebbers kunnen er vermoedelijk weinig mee.

 Tracklisting Veritas

 1. Panna
 2. Bollywood Jam
 3. Song Of The Open Road
 4. Veritas
 5. 99/09
 6. Path Of Least Resistance
 7. Alone In Brooklyn
 8. The River Lethe
 9. Flection
 10. Fade To Black
 11. Bollywood Jam (Remix)