Alex Jonsson – Heart Of Gold
Door op 31 december 2017

Artiest: Alex Jonsson
Album_title: Heart Of Gold
Genre: Jazz; jazzrock
Release_date: 11/25/2017
Label: Eigen beheer
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Heart Of Gold Alex Jonsson
3.5
3.5

Dit heeft niets te maken met de gelijknamige song van Neil Young, Heart Of Gold is een muzikaal project van de  Alex Jonsson, een jonge dertiger uit Denemarken De getalenteerde gitarist is in zijn thuisland actief bij Bagland, de band van Jakob Sorensen en hij flankeert de jonge Noorse jazzlady Live Foyn Friis.

Ondertussen heeft Jonsson al twee studioplaten op zijn actief.  Met Spy On Your Friends, zijn tweede werkstuk onder eigen naam begeeft hij zich samen  met  Jens Mikkel Madsen en Andreas Skamby  meer op het experimentele pad.

Met dezelfde ritmetandem gaat hij nog een stapje verder, War Is Peace passeert met rauwe gitaaruithalen en broeierige ritmiek, het is een rockend buitenbeentje in een lang een uitgesponnen improvisatieve jazz set die  vorig jaar tijdens een livingroom concert in Aarhus werd vastgelegd.

Het eveneens van de tweede langspeler afkomstige Puzzle leunt met soepele ritmiek meer aan bij traditioneel opgebouwde jazzimprovisaties. In de eerder vernoemde titelsong huist onmiskenbaar een Americanagevoel, of is of is het toch exemplarisch voor het Hoge Noorden. Op subtiele, repetitieve akoestische basstructuren en gedempte borstelpercussie bouwt Jonsson melodische, zangerige gitaarlijnen uit.

De overige songs dragen een Noorse en voor mezelf helaas onbegrijpelijke Noorse titel. Die improvisaties baden onveranderlijk in een identieke expressieve sfeer waarbij melancholie en spontaniteit nooit ver weg zijn. Die gevoelige benadering is ongeacht het genre typerend voor menig muzikant uit Scandinavië. De opmerkelijke, intuïtieve interactie in het Jonsson trio resulteert in een bijzonder aangename romantische jazzy sound.

Tracklisting Heart Of Gold:

  1. Heart of Gold
  2. Niðaróss
  3. Näkemiin, Nesøya;
  4. Et deilig land å reise fra
  5. War Is Peace
  6. I kveld blir det snø
  7. Puzzle