Aki Takase & David Murray – Cherry Sakura
Door op 18 februari 2017

Artiest: Aki Takase
Band: Aki Takase & David Murray
Album_title: Cherry Sakura
Genre: Jazz
Release_date: 02/17/2017
Label: intakt
Rating: Vier sterren (4)
Cherry Sakura Aki Takase & David Murray
4
4

Met Takase (69) en Murray (62) tekenen twee grootmeesters in de free jazz present. Takase is onder meer bekend van zijn samenwerkingen met Louis Sclavis en Han Bennink – om er maar twee aan te halen, terwijl Murray zich recent nog liet opmerken met Perfection waarop hij met Terri Lyne Carrington en de veel te vroeg gestorven Geri Allen speelt.

Wat Cherry Sakura illustreert is dat beiden na dik twintig jaar spelen nog niets van het heilige vuur van muziek maken verloren hebben. Integendeel, ze klinken o zo strijdvaardig (Stressology). Natuurlijk komen ze uit bij Thelonious Monk (Let’s Cool One), al bestaat het gros van het repertoire hier uit eigen materiaal. Onder hun getweetjes gaan ze alweer een fijn muzikaal avontuur aan.

Opmerkelijk is het speelse aspect. Zeker Murray toont zich met zijn klarinet en sax scheutig met lickjes hier en daar, terwijl Takase harmonieus speelt, maar even goed ook chaos kan doen ontstaan. Het duo respecteert elkaar, zoveel is duidelijk met Blues For David waarin wat Mingus invloeden opduiken.

Hoogtepunten zijn onder meer de stevig uitgewerkte titeltrack Cherry Sakura waarmee het album opent, To A. P. Kern, dat losjesweg opgehangen wordt aan een liefdesgedicht van Pushkin en de tedere, door poëtische eenvoud gekenmerkte ballad Nobuko die opgedragen wordt aan Takase’s moeder. Die bewijzen dat dit weergaloze en virtuoze duo eigenlijk niets meer te bewijzen heeft.

Kortom : Takase en Murray zijn in goede vorm en doen waar ze eigenlijk zin in hebben, zonder zich te storen aan wat dan ook. Ondanks de soms freejazzerige accenten is dit een heel erg toegankelijk album dat soms rechtstreeks op de ziel inwerkt. Ja hoor, dat beide muzikanten technisch begaafd zijn, hoor je. Maar die techniek gaat nérgens ten koste van de feel en emotie. En dat is op zijn minst groots te noemen. Heerlijk hoe twee oude rakkers met zoveel bezieling en passie tewerk gaan. Dat bewijst ook afsluiter A Long March To Freedom.

Het levert een wonderlijk mooi album op dat een zekere tijdloosheid in zich draagt. Ronduit fraai.

Tracklisting Cherry Sakura:

  1. Cherry Sakura
  2. A Very Long Letter
  3. Let’s Cool One
  4. To A.P. Kern
  5. Stressology
  6. Nobuko
  7. Blues For David
  8. A Long March To Freedom