Adam Ben Ezra – Pin Drop
Door op 22 juni 2017

Artiest: Adam Ben Ezra
Album_title: Pin Drop
Genre: Jazz
Release_date: 05/19/2017
Label: Ropeadope
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Pin Drop Adam Ben Ezra
3.5
3.5

We mogen de Israëlische bassist Adam Ben Ezra best een fenomeen noemen. Via zeer veel bekeken filmpjes op het internet ontdekt en al snel voortgeduwd in de vaart die de muziek soms in zich heeft deelde hij reeds het podium met Pat Metheny, Victor Wooten, Richard Bona en Mike Stern. Een eigen album was er echter nog niet.

Besloten werd om een album live op te nemen voor een kleine groep mensen in de Little Big Beat Studios in Liechtenstein, dus zonder de mogelijkheid er in de studio iets aan te veranderen. Iets was sowieso spannend is omdat Ezra geen effectpedalen schuwt, waarmee hij het geluid van een stevige band weet te creëren. De man bespeelt naast de bas ook een indrukwekkend aantal instrumenten (voor deze sessie hield hij zich bij bas, piano en klarinet) waardoor een optreden van hem nooit de kans heeft saai te worden.

Wat met Pin Drop duidelijk wordt is dat Adam Ben Ezra zeker een fenomeen genoemd mag worden maar dat je wel heel sterk het idee krijgt dat je er live bij aanwezig had moeten zijn. De composities op Pin Drop zijn oké maar het draait ook heel erg om de uitvoering. Juist door het effect wat hij met pedalen weet te bereiken, zoals gelijk in de albumopener, wordt dat duidelijk. Dit wil je zien! Hoe flikt hij dit? De video die hij van de compositie Flamenco postte is wat dat aangaat nog duidelijker.

Het songmateriaal op Pin Drop is divers en laat de vele kanten van zijn mogelijkheden en kwaliteiten zien. Dat hij een geweldige instrumentbeheersing heeft maakt het album overduidelijk. Zijn muzikale invloeden komen zowel uit de jazz als uit de pop en world, wat een divers album tot gevolg heeft. Al had de cover van The Beatles’ Dear Prudence, hoe indrukwekkend ook uitgevoerd, voor mij niet echt gehoeven. Lang verhaal kort, op basis van het songmateriaal van Pin Drop ben ik nog niet volledig overtuigd maar dat Adam Ben Ezra een live-fenomeen is mag duidelijk zijn.

Tracklisting Pin Drop:

  1. Intro
  2. Silk Road
  3. Prayer
  4. Dear Prudence
  5. Brown Piano
  6. Can’t Stop Running
  7. Balagusto
  8. India Time
  9. Flamenco
  10. Lord of Forgiveness