70-jarig jubileum van Blue Note van start gegaan
Door op 07 juli 2009

Genre: Jazz
Label: Blue Note

Met een geweldig feest in het Lincoln Centre te New York is afgelopen dinsdag 27 januari een aftrap gegeven voor een waar Blue Note jaar. Het legendarische jazz label startte in 1939 en bleek al snel de graadmeter van de beste jazz te zijn.

De gloriejaren waren de jaren vijftig en zestig waarin waanzinnig veel klassieke jazzopnamen werden vastgelegd. John Coltrane, Art Blakey, Herbie Hancock en ook Horace Silver en Grant Green maakten gedurende die jaren legendarische opnamen voor Blue Note. Met een dip in de jaren zeventig werd halverwege de jaren tachtig een mooie doorstart gemaakt. Onverwacht groot succes werd er vervolgens rond de eeuwwisseling gescoord met Norah Jones. Niet zo zeer een jazzartiest maar juist een opvallende singer-songwriter met een fraaie jazzy stem bracht het label terug aan de top.

Blue Note

Het jazzlabel werd in 1939 gestart door Alfred Lion en kreeg niet alleen door de geweldige opnamen maar ook door het opvallende artwork grote bekendheid. De platenhoezen en de naam Blue Note daarop bleken alleen al garant te staan voor aanschaf. Hoezen die werden ontworpen door de vermaarde Reid Miles. Diep betrokken bij het platenlabel was ook geluidstechnicus/producer Rudy van Gelder. Hij ontving alle grote jazzhelden in zijn huisstudio in New Jersey en maakte daar de grote jazzalbums. Ontelbare opnamen hebben daar plaatsgevonden. Van Miles Davis tot aan John Coltrane.

Feest

Op het feest wat afgelopen dinsdag in het Jazz in Lincoln Centre in New York werd gegeven, werden beide mannen gelauwerd. Rudy van Gelder, die de laatste jaren super druk is met het remasteren van de oude opnamen uit zijn eigen opnamestudio, en vaak als mensenschuw wordt omschreven was op de avond aanwezig en werd uitgebreid in het zonnetje gezet. Naast de vele Blue Note artiesten die ook op het feest aanwezig waren werden ook Michael Cuscuna en Bruce Lundvall met lof overladen. En zeer terecht. Lundvall was de belangrijke man die, overgekomen van de jazzafdeling van Columbia, halverwege de jaren tachtig het doodgewaande Blue Note, met de zeer belangrijke hulp van (producer) Cuscuna van nieuw elan voorzag. Artiesten als Cassandra Wilson, Joe Lavano, Terence Blanchard en Norah Jones kregen via hen onderdak bij het label.

Het feest was niet alleen een huldigingfeest want muzikaal was als verrassing saxofonist Lou Donaldson met zijn kwartet aanwezig. Een heerlijke set voorzag het feest van nog meer sfeer. Helemaal toen ook Dr.Lonnie Liston Smith achter de keyboards plaats nam. Donaldson nam in het verleden vele albums voor Blue Note op en is met zijn 82 jaar nog steeds in topvorm.
Het feest was tevens de opening van een heel bijzonder Blue Note jaar. Niet alleen in New York maar wereldwijd zullen er vele speciale Blue Note concerten gaan plaatsvinden. Daarnaast zullen er vele oude opnamen opnieuw worden uitgebracht. Daaronder een flinke trits aan door Rudy van Gelder opnieuw onder handen genomen albums. Ook vinyl versies van die albums zullen weer voorradig zijn. Op de diverse jazzfestivals over de wereld zullen dit jaar ook speciale Blue Note avonden worden ingeruimd.