3 Cohens – Tightrope
Door op 11 februari 2014

Band: 3 Cohens
Album_title: Tightrope
Genre: Jazz
Release_date: 02/03/2014
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3254042
Tightrope 3 Cohens
4
4

Cohen is een veel voorkomende Joodse familienaam en de kans dat je ook Cohens met dezelfde voornaam hebt, is vrij groot. Een soortgelijk verhaal als met de namen Jones, Smith, Miller of Jansen. Toch gaat het er maar moeilijk in dat er een geprofileerde trompettist met de naam Avishai Cohen is die in de top-regio van de jazz speelt. Zijn vuurdoop beleefde hij 2011 toen hij samen met Dave Douglas en Enrico Rava de frontline van de Tea For Three tour met pianist Uri Caine, bassiste Linda Oh en drummer Clarence Penn als ritme-sectie vormde, een group die ook op Northsea Jazz te zien was (zie Written In Music). Downbeat riep hem dan in 2012 ook tot Rising Star uit.

IMG_7262
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zijn profiel wordt nog versterkt doordat hij met zijn oudere zus, klarinettiste en saxofoniste Anat Cohen (zie Written in Music), en broer, saxofonist Yuval Cohen de 3 Cohens vormt (zie Written in Music). Anat Cohen kreeg afgelopen jaar de Paul Acket Award van het Northsea Jazzfestival.

Tightrope is het vierde album van het drietal dat elke keer vergezeld is van een reeks gastmusici die er toe doen. In dit geval zijn dat pianist Fred Hersch, bassist Christian McBride en drummer Jonathan Blake. Ontspannen speelplezier op hoog niveau, dynamiek, verve en een bijzondere klankkleur zijn voornaamste eigenschappen van hun muziek die uit een combi van jazz classic, eigenstukken en Hebreeuwse melodieën zoals hier Al Li Lu Li Lu bestaat. Opmerkelijk hier dat ze met Blueport, een tussentijds verdwenen classic van trompettist Art Farmer, openen en tegen het einde met Gerry Mulligans fraaie Festive Minor komen. De stukken met Hersch zijn schitterend en het geheel vormt een even uitdagend als plezierig luistergenot dat sterk door blijft klinken. Wederom een mooi album dat je graag voor een goed gestemde dag afspeelt.

IMG_7236Trompettist Avishai Cohen, die op de drempel staat van uitkomen op een gezaghebbend label is deze week in Nederland en België met de nieuwste bezetting van zijn Triveni trio (reeds 5 albums) met niemand minder dan Nasheet Waits (trouwens een halfbroer van Clarence Penn) en de jonge Cubaanse bassist Reinier Elizade Ruano te zien: 12 februari Tilburg, Paradox, 13 februari RASA, Utrecht, 14 februari Amsterdam, Bimhuis, 15 februari Lantaren/Venster, Rotterdam en 16 februari Oostende.

Tracklisting Tightrope

 1. Blueport
 2. Conversation #1
 3. Song Without Words #4: Duet
 4. Conversation #2
 5. Black
 6. Just Squeeze Me
 7. Hot House
 8. There’s No You
 9. Estate
 10. Conversation #3
 11. Indiana
 12. I Mean You
 13. It Might As Well
 14. Festive Minor
 15. Conversation #4
 16. Conversation #5
 17. Ai Li Lu Li Lu
 18. Mantra

alle fotos Porto 2011, Serralves © FoBo – Henning Bolte