3 Cohens – Family
Door op 08 mei 2012

Band: 3 Cohens
Album_title: Family
Release_date: 05/08/2012
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3023975
Family 3 Cohens
4
4

Aanstekelijk de originele opener Shufla De Shufla die swingt als de neten. Zo worden de twee broers en zus Cohen schitterend geïntroduceerd, als klasse koper-section en ieder apart: Yuval (1973) op sopraansax, Anat (1975) op tenorsax en de jongste en langste Avishai (1978) op trompet. De aansluitende langzaam slepende Blues For Dandi’s Orange Bull Chasing An Orange Sack groeit gaandeweg uit tot uptempo swingende opstap naar het ritmische raffinement van een walsachtig, aan Mingus opgedragen stuk van Avishais hand. Ellingtons The Mooche als vervolg is een meer dan toepasselijke keuze. Voor de drie Cohens, opgegroeid in een muzikale familie in Tel Aviv, is het samen spelen van deze muziek sinds hun jeugd vertrouwd, centraal deel van hun bestaan. Family is al het derde album in deze constellatie met 5 eigen stukken, waaronder het mooi gedragen, Oosterse Family van Avishai Cohen, en 5 Afroamerikaanse jazzklassiekers.

Rikisj20-3coh-480Avishai, de jongste is inmiddels een internationaal veelgevraagde trompettist zowel in de kern-jazz als in wereldmuziekachtige contexten. Yuval, de oudste, heeft een tijd terug om gezondheidsredenen een flinke stap terug moeten doen als muzikant, keerde uit de VS terug naar Tel Aviv en verdeelt nu zijn tijd over zijn beroep als advocaat en als muzikant. Anat Cohen is op dit album vooral als volmondige, gespierde tenoriste (richting Hank Mobley) te horen terwijl ze in The Mooche op het instrument te beluisteren is waarmee zij de afgelopen jaren internationaal naam heeft gemaakt, op de klarinet. Anats klarinet komt tegen het einde in een schitterend arrangement van de Tiger Rag nog een keer fraai terug.

Het drietal wordt bijgestaan door een stellaire begeleidingsgroep met pianist Aaron Goldberg, bassist Matt Penman, drummer Gregory Hutchinson. Met soepel speelplezier, grote vaart en brille zoeft de groep door een variëteit aan stijlen en komt uiteindelijk uit bij Roll’ em Pete met legende Jon Hendricks (1921) in een gastrol als vocalist. Hij duikt reeds in de voorafgaande klassieker On The Sunny Side Of The Street op. Hendriks voelde zich klaarblijkelijk aangetrokken door de Cohen-constellatie. Immers, hij speelde zelf over een lange periode in een family band met vrouw en kinderen.

Grote vaart, schitterend samenspel, mooie dynamica, grote brille, ja! Alles stijlgetrouw maar er zit ook een speciale (Oosterse) gevoelskwaliteit in die de muziek een onmiskenbaar eigen kleur en uitstraling geeft. 3 Cohens toert in mei uitgebreid door Europa en doet ook het Bimhuis (24 mei) en Lantaren/Venster (25 mei) aan: met Yonatan Avishai op piano, Omer Avital op bas, 
Franck Agulhon op drums.

Tourplan

 • 12 mei – Congress Center, LIEGE, BELGIUM 
- www.jazzaliege.be
 • 14-16mei – Duc des Lombards, PARIS, FRANCE – www.ducdeslombards.com
 • 17 mei – Jazz en Comminges, SAINT-GAUDENS, FRANCE – www.jazzencomminges.com
 • 19 mei – Avantgarde Jazz Festival, ROVINJ, CROATIA – www.avantgardejazzfestival.com
 • 20 mei – Porgy & Bess, VIENNA, AUSTRIA – www.porgy.at
 • 21 mei – Agharta Jazz Club, PRAGUE, CZECH REPUBLIC 
- www.agharta.cz
 • 22 mei – A Trane, BERLIN, GERMANY – www.a-trane.de
 • 23 mei – Radio Bremen, BREMEN, GERMANY 
- www.radiobremen.de
 • 24 mei – BimHuis, AMSTERDAM, NETHERLANDS 
- www.bimhuis.nl
 • 25 mei – Lantaren, ROTTERDAM, NETHERLANDS – www.lantarenvenster.nl

TRACK LISTING FAMILY

 1. Shufla De Shufla
 2. Blues For Dandi’s Orange Bull Chasing an Orange Sack
 3. With the Soul of the Greatest of Them All (Didicated For Charles Mingus)
 4. The Mooch
 5. Do You Know What It Means To Miss New Orleans
 6. Rhapsody In Blake
 7. On the Sunny Side of the Street
 8. Tiger Rag
 9. Family
 10. Roll ‘Em Pete