15de editie Festival Jazz International Rotterdam
Door op 12 oktober 2015

Genre: Jazz

Van vrijdag 30 oktober t/m zondag 1 november vindt de 15de editie van Festival Jazz International Rotterdam plaats! Bijna twintig bands geven in drie dagen ‘acte de presence’ in LantarenVenster aan de Otto Reuchlinweg (Wilhelminapier) in Rotterdam. Het festival anno 2015 geeft ruimte aan jonge jazzmuzikanten en presenteert gerenommeerde internationale namen als Kurt Elling, Mark Turner en jonge held James Brandon Lewis.

Festival Jazz International Rotterdam zet ieder jaar een jonge jazzmusicus in de schijnwerpers, die opereert binnen de lijntjes van The Pack Project. Dit jaar is altsaxofonist Jasper van Damme als bandleider aangewezen. Hij heeft een kersvers combo samengesteld met o.a. de Britse trompettiste Laura Jurd. Headliners dit jaar zijn de Amerikaanse jazzvocalist Kurt Elling en de saxofonist Mark Turner. Kurt Elling speelt op zaterdagavond met zijn kwintet een nieuw programma: Passion World. Op zondag speelt tenorsaxofonist Mark Turner met zijn kwartet. De geroemde trompettist Avishai Cohen is een van de bandleden.

Het festival biedt een gevarieerd programma met ook alternative/Electronic jazzmuziek op de vrijdagavond. Duo Mark Schilders (drums) en Bert Cools (gitaar) openen het festival, daarna is het de beurt aan de Britse band Get the Blessing en de soundscape-muziek van het Deense vijftal Girls in Airports waarvan net het prachtige nieuwe album Fables verscheen.

Op zaterdag is er een wijnproeverij All that Wine and Jazz, die Michiel Braam met Nos Otrobanda van Antilliaanse dansante klanken voorziet. Na de proeverij speelt Francien van Tuinen (met o.a. Jesse van Ruller) haar nieuwe project Countrified. ’s Avonds is er een apart programma met optredens van Jasper van Damme, James Brandon Lewis (van wie begin dit jaar het geweldige Days of Freeman verscheen), Kurt Elling, Kapok, het Gijs Idema Trio en Black Flower.

Op zondag spelen nieuwkomers Marike van Dijk en haar twaalfmansband in The Stereography Project. De pianist Philipp Rüttgers komt met zijn zevenmansformatie Phil’s Music Laboratory. Geheime tip is het trio Jonathan Scales Fourchestra. Zij spelen opzwepende funk met steeldrums. Als afsluiting speelt Teus Nobels Legacy.