Xiu Xiu – Angel Guts: Red Classroom
Door op 03 februari 2014

Band: Xiu Xiu
Album_title: Angel Guts: Red Classroom
Genre: electronic, rock, pop
Release_date: 02/03/2014
Label: Polyvinyl, Bella Union
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3278217
Angel Guts: Red Classroom Xiu Xiu
4.5
4.5

Provocateur en doemdenker Jamie Stewart heeft alweer heel wat albums gemaakt met zijn project Xiu Xiu. Tussen de albums onderling kan enorm verschil zitten in muzikale benadering en bandbezetting. Terwijl het ene album vol staat met dansbare synthpop, valt op het andere- donkere folk of industrial/noise te horen. Het is echter de sfeer die deze albums allen met elkaar verbindt; je zou het een groot concept van duistere gedachten kunnen noemen. Teksten vol (zelf)haat, kritiek op het (dis)functioneren van de maatschappij, depressie, geweld en seks domineren. Toch gaat er ook telkens een bepaalde wanhopige kracht van uit, een sterk verlangen naar…….verlichting? Geliefd- en bemint willen worden? Hoewel recente albums van Xiu Xiu nog steeds geen vrolijke kost waren, leek er een sprankje licht en hoop doorheen te komen. De sfeer in de muziek leek wat opbeurends te hebben, opzwepend en dansbaar. Schijn bedriegt, maar het zorgde er wel voor dat het geheel makkelijker beluisterbaar werd, vriendelijker.

Dit album laat gelijk horen dat het ene streepje licht zo goed als verdwenen is. Van grote invloed op dit album is de Pinku (Japanse softporno) met dezelfde naam als de albumtitel. Seks, geweld en verlangen spelen een grote rol in de sfeer- en teksten van het album. Ook is Jamie Stewart recentelijk verhuist naar een wijk in L.A. waar s.m., prostitutie, inbraak, en moord de normaalste zaak van de wereld zijn. De sfeer die deze wijk uitstraalt is ook goed terug te horen in de muziek.

Dat het album zo zwaar op de maag ligt is, naast de duidelijk donkere teksten, vooral aan de drukkende sfeer toe te wijzen die gecreëerd wordt door de benauwende muzikale invulling. Met enkel analoge synths, -drumcomputers, vocalen en field recordings (het geluid uit een liftschacht, gegil van varkens) wordt één brok verstikkende hysterie neergezet waar niet aan te ontsnappen valt.

Een verstikkend album, waar je zeker niet vrolijk van wordt. Het is intense muziek die de aandacht vraagt en je onvermijdelijk meesleurt naar zijn donkere wereld vol seks, geweld en verlangen. Een compromisloze, spannende ervaring die de luisteraar lijkt af te stoten. Toch gaat er een haast hypnotiserende werking van uit.

Tracklisting Angel Guts: Red Classroom:

 

 1. Angel
 2. Archie’s Fades
 3. Stupid in the Dark
 4. Lawrence Liquors
 5. Black Dick
 6. New Life Immigration
 7. EL Naco
 8. Adult Friends
 9. The Silver Platter
 10. Bitter Melon
 11. A Knife in the Sun
 12. Cinthya’s Unisex
 13. Botanica de los Angeles
 14. Red Classroom