×

Recensie

Electronic

17 april 2013

Various Artists

Acid Mysterons Invade The Jackin’ Zone: Chicago Acid And Experimental House 1986 – 1993

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Soul Jazz Records

Acid Mysterons Invade The Jackin’ Zone: Chicago Acid And Experimental House 1986 – 1993 Electronic 4 Various Artists – Acid Mysterons Invade The Jackin’ Zone: Chicago Acid And Experimental House 1986 – 1993 Written in Music https://writteninmusic.com

Oudere jongeren die aan acidhouse denken , denken aan donkere holen, onophoudelijk flikkerende stroboscopen, smilies, om het hoofd geknoopte zakdoeken, maar zullen vooral herinnerd worden aan wat voor rare muziek het eigenlijk was. Muziek die qua beelden probeerde terug te grijpen naar de psychedelische flowerpowertijd, maar dan in de vorm van de tijd waarin het ontstond. Het was de tijd dat electro aan het cultiveren was, hiphop en rap aan bijna de tweede lichting toe was en er in de dance niet erg veel spannende dingen gebeurde. Disco was al heel lang passé, funk en R&B waren te sophisticated, terwijl er behoefte was aan iets om al die dagelijkse sores te vergeten, want het waren de dagen van een economische crisis. En opeens was er acidhouse. Plaats van handeling: Chicago. Om daarna over te waaien naar andere delen van de wereld.

Een compleet nieuwe lichting jonge, onbekende geluidsduivels stonden opeens op. Eenlingen die de dansvloer bestookten met lange, vervreemdende geluidscollages die gemaakt werden met instrumenten die eigenlijk geen instrumenten waren: de Roland TR 808 en TR 909 drummachines, apparaten die toen voor een habbekrats te koop waren en  aan de basis stonden van die gekke, hypnotiserende dansmuziek. De tracks waren veelal instrumentaal en als er al gezongen werd, dan was het gemompel dat het time to jack was, was het wat hijgen en kreunen over een ellenlange monotone beat of waren het niet meer dan wat onduidelijke, vage oerkreten. De DJ’s die het aandurfden om met deze muziek aan de slag te gaan waren moedige mensen, want er was in het begin veel aversie tegen house en dus ook tegen acidhouse. En degenen die erdoor gegrepen werden, verloren al snel het contact met de realiteit, al dan niet onder invloed van allerlei synthetische stimulantia, waarvan gezegd werd dat het onlosmakelijk was verbonden met deze nieuwe muziek. Complete kul, ook nu nog. Het waren woelige dagen vol vernieuwing in de dansmuziek, waarbij vooral Europese synthesizerbands als Kraftwerk en Depeche Mode als invloed werden genoemd. Opeens verscheen de ene na de andere obscure 12” met labels als Trax, DJ International, Hot Mix 5, die ervoor zorgden dat de nieuwe muziek via het netwerk van de importplatenzaken zich snel kon verspreiden. Niemand kon toen vermoeden hoe groot en invloedrijk house de komende jaren zou gaan worden en welke impact niet alleen de muziek, maar ook de randverschijnselen de muziekindustrie zou gaan veranderen. En dat steden als Detroit en New York ook hun eigen aandeel hadden in deze nieuwe stroming.

Inmiddels is het 2013 en is house al jaren verankerd in de massaconsumptiecultuur. Maar in de jaren ’80 was house nog lekker underground en alhoewel voor de eerste housefeestjes niemand belangstelling had, zijn er door de jaren heen hele volksstammen die later claimden ‘er vanaf het allereerste moment erbij te zijn geweest’. De meeste van die kletsmajoren van toen zijn nu brave huisvaders- en moeders geworden en is ‘hun’ acidhouse nu verworden tot muziek van ouders van pubers van nu. Er zat zelfs tussen het ontstaan van house toen en het begin van The Beatles en The Rolling Stones minder tijd dan tussen nu en de allereerste houseplaat. Alsof het altijd al heeft bestaan.

Voor wie nog geen 40 is en nog een kleuter was toen de danstempels als de RoXY hun deuren openden en geïnteresseerd is in de muziek waar de huidige Whatsappende en Twitterende midlifer vroeger op danste, verschijnen af en toe vanuit historisch oogpunt gezien interessante verzamel CD’s vol classic house, verzamelaars met acidhouse waren  altijd wat zeldzamer. De meesten vonden het maar rare, eentonige, debiele muziek, die house. Het was vooral gewaaide muziek voor even gewaaide dopeheads was het beeld dat de media in die dagen probeerde neer te zetten. De functie van een dergelijke verzamelaar toen was een andere dan dat die nu is. Was het in de 80’s vooral om lui te bereiken die geen draaitafel hadden en toch behoefte hadden om wat van die popi-house in huis te hebben, nu trachten dergelijke verzamelaars vooral de historische context van deze muziek te benadrukken. Absolute voorwaarde is echter wel om over de juiste nummers te kunnen beschikken om een goed beeld te kunnen scheppen van wat er in die tijd muzikaal allemaal aan de hand was.

En voor een goede verzamelaar is het Soul Jazz label meestal wel het juiste adres. Zo ook met Acid Mysterons Invade The Jackin’ Zone: Chicago Acid And Experimental House 1986 – 1993, de tweede verzamelaar vol acidhouse en feitelijk de opvolger van de in 2005 verschenen Can You Jack? Chicago Acid and Experimental House 1985-95, een dubbelaar ook al boordevol acidhouseklassiekers. Die eerste verzamelaar kenmerkte zich al door een hele stoet aan regelrechte classics en betekende dus veel herinneringen ophalen bij het beluisteren van al die classics. En nu opnieuw weer een 2 discs, die verder gaat waar deel 1 stopte. Ondersteund door een wat wazig stripverhaal dat het ontstaan van de stroming moet verbeelden zijn er op Acid Mysterons Invade The Jackin’ Zone maar liefst 22 tracks te vinden die nog even obscuur klinken en zijn als op het moment dat ze indertijd verschenen. Alle grote namen van weleer zijn te vinden: Farley Jackmaster Funk, Larry Heard, K-Alexi, DJ Pierre, J.M. Silk en Adonis om maar een paar grote namen te noemen. En de muziek? Acid zoals acid moet zijn. Bezwerend, monotoon, industrieel, machinaal, maar tegelijkertijd toch soulful, ondanks al die machines en soms totale vervreemding. Het blijft ook nu nog één van de meest aparte afgeleide housevarianten, zelfs binnen het genre.

De 22 nummers klinken tegelijkertijd wel en niet gedateerd. Acidhouse hoorde thuis in een bepaald tijdperk en alhoewel er later ook nog op acidhouse gebaseerde dance werd gemaakt, had het maar zelden dezelfde impact als die allereerste krakende 12”es op labels als Trax en was het vaak óf een slap aftreksel óf een door acidhouse beïnvloede housetrack. En ondanks de impact van toen was acidhouse al in de 80’s feitelijk geen lang leven beschoren, vanwege de beperkte innovatie die bij deze stroming ontbrak door het strakke stramien waarin de muziek zich bewoog. Want meer dan een beat en wat geluidjes was het feitelijk niet, maar het was die abstractie die ook nu nog even vervreemdend klinkt als toen. Dat maakt acidhouse nog immer ongrijpbaar en tijdloos, terwijl het dat eigenlijk helemaal niet is. Het is in elk geval muziek die vijftig jaar later nog steeds gemaakt kan worden zonder anders te klinken als tachtig jaar eerder. Alleen al in dat opzicht natuurlijk een volstrekt uniek gegeven. Vooruitstrevend en nieuw zonder het dat eigenlijk te zijn.

Acid Mysterons Invade The Jackin’ Zone is vanuit meerdere invalshoeken een interessant album. Een strakke verzameling dansnummers, die weliswaar ook nu nog steeds een beperkt publiek zal aanspreken, maar bij de vele weinigen ‘die er vanaf dat eerste moment erbij waren’ zal doen denken aan hun jonge jaren. Dus eigenlijk toch weer ongeveer twee uur lang herinneringen ophalen aan een tijd die er nu niet meer is. Hét kenmerk van ouder worden dus: nostalgie.

Tracklisting Acid Mysterons Invade The Jackin’ Zone: Chicago Acid And Experimental House 1986 – 1993:

Disc 1

  1. Acid Wash — Hallucinate
  2. Risque Rythum Team — The Jackin’ Zone
  3. Armando — 151
  4. A Black Man, A Black Man and Another Black Man — I Believe
  5. Phuture — Slam
  6. Mr. Fingers — Can You Feel It
  7. JM Silk — Music Is The Key (Basement Key)
  8. Pleasure Zone — I Can’t Understand
  9. James Jack Rabbit Martin — Rabbit Trax
  10. The Children — Freedom (Factory Mix)
  11. Mr. Fingers — Ecstasy

Disc 2

  1. Acid Wash — Love Track
  2. Devotion — Strength of Bass
  3. Virgo — Go Wild
  4. Housemaster Boyz — House Nation
  5. Cool McCool — World Turns Around
  6. Mr. Fingers — Washing Machine
  7. Rocky Jones — Choice of the Underground
  8. Adonis — No Way Back
  9. The Unknown — Abstract Expressionism
  10. Mr. Fingers — The Juice
  11. Bizzy B — The Night Calls