Tobacco – Ultima II Massage
Door op 15 mei 2014

Band: Tobacco
Album_title: Ultima II Massage
Genre: Electronic, Alternative
Release_date: 05/13/2014
Label: Ghostly
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3305953
Ultima II Massage Tobacco
4
4

Tobacco is het soloproject van Thomas Fec, de frontman van de experimentele en psychedelische popband Black Moth Super Rainbow. Dit electronic-project heeft weinig raakvlakken met deze band, maar klinkt veel rauwer en ontoegankelijker.

Het is een danceplaat geworden die qua geluid heel erg geïnspireerd lijkt door soundtracks van ‘80’s horror- en science-fictionfims. Ondertussen klinken de nummers niet vloeiend. Het hapert en stottert, bevat het lo-fi esthetiek, gaat de muziek letterlijk kapot en melodielijnen worden doormidden gezaagd door angstaanjagende effecten. Deze effecten komen nog het dichtst in de buurt bij de geluiden van een cirkelzaag, een zwerm bijen of een piepend deurscharnier. Ongemakkelijke muziek die vies en lelijk klinkt. Toch is het geheel ook verrassend dansbaar; een swingende beat valt altijd wel te ontwarren uit de zoemende bak gestructureerde herrie. Zwaar vervormde, robotachtige stemmen worden ingezet zodat de muziek haast een meezing-gehalte krijgt..

Als album weet het dus twee extremen vloeiend met elkaar te combineren. Het rauwe enerzijds en het toegankelijke, swingende randje anderzijds. Die balans is nodig. Waar het album zonder de rauwe elementen te plat had geklonken, is dat swingende randje juist nodig om het geheel makkelijker luisterbaar te maken.  Het eindresultaat is precies goed.

Tracklisting Ultima II Massage:

 1. Streaker
 2. Good Complexion
 3. Video Warning Attempts
 4. Eruption (Gonna Get My Hair Cut at the End of the Summer)
 5. Lipstick Destroyer
 6. Self Tanner
 7. Face Breakout
 8. Blow Your Heart
 9. Beast Sting
 10. Dipsmack
 11. Creaming for Beginners
 12. Omen Classic
 13. Pool City, McKnight Road
 14. Spitlord
 15. Father Sister Berzerker
 16. The Touch from Within