The Orb en David Gilmour samen in Metallic Pheres
Door op 22 augustus 2010

Band: The Orb
Album_title: Metallic Spheres
Genre: Electronic
Label: Sony Music

The Orb, het legendarische ambient/house collectief, kwam in contact met David Gilmour nadat ze samen gewerkt hadden aan een versie van Graham Nash’s Chicago voor een goed doel. Youth (a.k.a. Martin Glover), een grote Orb fan en los-vaste muzikant en producer binnen het collectief, werd uitgenodigd voor een remix, en hij en Orb’s Alex Paterson, kregen zoveel energie dat ze bleven doorwerken totdat ze een geheel album bij elkaar hadden. Gilmour werd gevraagd zijn gitaren naar de Youth’s studio in Zuid Londen mee te nemen en op hun nieuwe composities mee te spelen. Ze te verrijken met zijn gitaarspel. Het trio werkte vervolgens aan de composities die zich in verschillende stijlen voltrekken. Metallic Spheres was geboren.

Metallic Spheres is ingezet om in 2 delen beluisterd te worden: Metallic Side (24’48”) en Spheres Side (25’09”). Elke compositie bevat 5 elementen. Het album brengt David Gilmour’s fascinerende spel op de elektrische gitaar en lap steel gitaar, Alex Paterson’s sound manipulatie, keyboards en draaitafels en Youth’s basgitaar en keyboards op een ideale manier samen. Het album zal in 3 versies beschikbaar komen: een standaard en een 2-disc deluxe versie op CD, als digitale download en een versie in 180-gram vinyl. De deluxe 2-CD versie bevat een extra disc, die een 3D60™ bevat, die het mogelijk maakt een 360-graden geluidservaring in stereo te ervaren zonder daar de specifieke apparatuur voor te hebben. Simon Ghaharym, die al langer met Orb werkt maakte het fraaie artwork voor het album.

Er zal ook nog een speciaal aan het album gelinkte Metallic Spheres lasershows gaan plaatsvinden in Los Angeles en New York (meer details daarover volgen nog). The Orb’s eigen Alex Paterson zegt daarover: “It’s a collision that’s been waiting to happen with Pink Floyd / David Gilmour and The Orb orbiting many of the same planets.”

Ter info: The Orb, gebouwd rondom alleskunner Alex Paterson, formeerde in 1989 in Londen tijdens de ontwikkeling van house. De basis van hun muziek was Brian Eno en Duitse electro (Can, Kraftwerk). The Orb heeft een flexibele line-up met muzikanten en artiesten waarmee samen wordt gewerkt, waaronder eerder genoemde Youth.

David Gilmour is de legendarische zanger, gitarist en songschrijver van het legendarische Pink Floyd, wiens laatste soloalbum On An Island vrijwel overal ter wereld op de eerste plek in de album lijsten binnenkwam.

Tracklisting Metallic Pheres (Deluxe Edition):

Disc1

 1. Metallic Spheres
 2. Hymns To The Sun
 3. Black Graham
 4. Hiding In Plain View
 5. Classified
 6. Es Vedra
 7. Hymns To The Sun (Reprise)
 8. Olympic
 9. Chicago Dub
 10. Bold Knife Trophy

Disc2

 1. Metallic Spheres
 2. Hymns To The Sun
 3. Black Graham
 4. Hiding In Plain View
 5. Classified
 6. Es Vedra
 7. Hymns To The Sun (Reprise)
 8. Olympic
 9. Chicago Dub
 10. Bold Knife Trophy