Taylor McFerrin – Early Riser
Door op 16 juli 2014

Artiest: Taylor McFerrin
Album_title: Early Riser
Genre: Electronic
Release_date: 05/09/2014
Label: Ninja Tune
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3311341
Early Riser Taylor McFerrin
4
4

Het mag geen verrassing genoemd worden dat Brainfeeder, het platenlabel van electronic held Flying Lotus, muziek brengt die flink de diepte in gaat. Early Riser van nieuwkomer Taylor McFerrin is daar wederom een mooi voorbeeld van.

Als zoon van een beroemde vader begin je altijd met een achterstand. Iedereen heeft gelijk een vooroordeel: ben je wel zo goed als je vader? Muzikaal kun je dus maar beter iets echt heel anders gaan doen. Taylor heeft dat als geen ander begrepen. Early Riser is een electronic trip die zoals de titel al aangeeft de vroege ochtend als thema heeft. De dromerige muziek die McFerrin maakt is daar perfect op afgestemd.

Early Riser is een album waarop de in Brooklyn wonende McFerrin eindelijk eens de vele demo’s die hij had gemaakt – vaak zelfs maar half af – tot echte composities ging verwerken. Met het samenstelen van het album, waarmee hij in totaal 3 jaar bezig was, ontdekte hij dat sommige flarden, zoals 4AM en Blind Aesthetics, juist op die manier goed waren en verwerkte deze als een soort van inter/outerludes tussen de uitgewerkte tracks door. Dat McFerrin een fijne manier van keys spelen en beats bewerken heeft wordt al snel duidelijk. Alleen zijn spel en klankkleur maken Early Riser al een aanrader.

Maar Early Riser is zoveel meer. Het geweldige Postpartum, een track die van sober met breed uitwaaierend keys naar een climax bouwt, of het wel heel erg lekkere Already There, zijn absolute toptracks. De bijdrage van labelgenoot (Christina) RYAT, in het erg mooie A Place In My Heart is ook al hartverwarmend. Nai Palm, zangeres van de jonge Australische electronic trots Hiatus Kaiyote, maakt ook indruk in het erg fijne The Antidode. En ook het met Robert Glasper en Thundercat gemaakte Already There en het door Emily King gezongen Decisions overtuigen optimaal. Niet vreemd trouwens dat Glasper fan van McFerrin is, een compositie als Visible sluit heel erg aan op zijn eigen meer experimentele werk. De compositie die met Invisible en tweeluik vormt, heeft dan al een spannende en dromerige start gehad met een fluitende, scattende en dagdromende (vader) Bobby McFerrin.

Early Riser is kortom een knap debuutalbum dat het muzikale talent van de jonge McFerrin optimaal boven brengt. Hoewel hij ook als zanger in het live-circuit bekend werd zingt hij zelf alleen in de toptrack Florasia, over een heerlijke lome elektrische pianomelodie en lekker dikke bass ‘n beats, zijn prachtige vocalen weg. Op de andere tracks laat hij de zang op zijn debuut vooral over aan geweldige gastzangers/zangeressen. Het is een prima keuze. Het verschil in klankkleur van de stemmen geeft Early Riser een heerlijke diversiteit mee die in de lekker lome, dromerige tracks optimaal uit de verf komt.

Tracklisting Early Riser:

 1. Postpartum
 2. Degrees Of Light
 3. The Antidote (feat. Nai Palm)
 4. Florasia
 5. 4 AM
 6. Stepps
 7. Already There (feat. Robert Glasper & Thundercat)
 8. Decisions (feat. Emily King)
 9. Blind Aesthetics
 10. A Place In My Heart (feat. RYAT)
 11. Invisible/Visible (feat. Bobby McFerrin & Cesar)