×

Recensie

Electronic

26 oktober 2017

Tangerine Dream

Quantum Gate

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: K-scope

Quantum Gate Tangerine Dream Electronic 3.5 Tangerine Dream – Quantum Gate Written in Music https://writteninmusic.com

Tangerine Dream is net als Kraftwerk een van die bands die het experimentele elektronicagenre mee heeft gedefinieerd en vormgegeven. De output en erfenis van de band blijft enorm: zo heeft het collectief minstens honderd albums op het cv en waren er talloze samenwerkingen. Tangerine Dream is ook gekend omwille van hun revolutionaire aanpak en innoverende sound : zo kwam de groep regelmatig aanzetten met livealbums die vollédig uit nieuw materiaal bestonden.

In 2015 nam de groep afscheid van haar oprichter Edgar Froese en sindsdien zette het trio Thorsten Quaeschning, Ulrich Schnauss en Hoshiko Yamane het Tangerine Dream project verder. Een moeilijk gegeven, want Froese was de man die vaak met bijzondere ideetjes kwam aanzetten. Het nieuwe album Quantum Gate komt, vrijwel gelijktijdig met de documentaire Revolution of Sound, uit naar aanleiding van hun vijftigjarig bestaan. De uitdaging bestond er enerzijds in om de eigenheid van Tangerine Dream te bewaren en anderzijds dat te doen op een manier die Froese wel gewaardeerd zou hebben.

Het is de intentie van de groep om de luisteraar mee op reis te nemen doorheen de Quantum Gate, richting nieuwe indrukken, nieuwe sensaties en ervaringen. Geluidsmatig hoor je nog steeds de hen zo kenmerkende mix van ‘new age’ elektronica en ambient soundscapes. Wie fan was, zal dat dus ongetwijfeld ook blijven. Maar misschien is het vooral de vraag of de groep hier nieuwe fans mee zal winnen. Die vraag laat zich, zeker in een wereld waarin muziek vooral hapklaar moet zijn, helaas net iets moeilijker beantwoorden.

Albums van Tangerine Dream vragen immers de nodige tijd alvorens je ze echt helemaal kan doorgronden. Je kan het afdoen als zijn tijd allang voorbij of je kan het nieuwe album gewoon de nodige tijd geven om verder te groeien. Want daar gaat het hier net om. Hoewel de muziek net door de inzet van (progressieve) elektronica erg eigentijds klinkt, voel je tezelfdertijd aan dat daarin net ook de grote beperking schuilt. Tangerine Dream schept een droomwereld, maar doet slechts dat. Het is volledig aan de luisteraar om te kiezen of hij of zij hierin meegaat of niet.

Neem nu de maar liefst dértien minuten durende opener Sensing Elements die zich maar tergend traag ontvouwt. Daarmee lijkt de groep te zeggen: we trachten naar beste vermogen de erfenis van Edgar Froese levend te houden. Net voor diens overlijden werkte hij aan een nieuw concept waarbij hij een aantal substantiële veranderingen in Tangerine Dream wilde doorvoeren. Het zijn die klankmatige schetsen en ideëen (o.a. over kwantumfysica en filosofie) die aan de grondslag liggen van dit album. Dat merk je onder meer in de titels (o.a. Identity Proven Matrix, Proton Bonfire), maar ook in de manier waarop de groep aan de slag gaat met verschillende structuren en geluidslagen.

Met Quantum Gate houdt de groep de erfenis van het bijzonder invloedrijke Tangerine Dream levend (zonder Tangerine Dream geen Kraftwerk, Brian Eno of bands als Air en M83). Dat is al een prestatie op zich. Wie zich de moeite troost, gaat met het Quantum Gate album een mogelijk boeiende reis tegemoet.



  1. Sensing Elements
  2. Roll the Seven Twice
  3. Granular Blankets
  4. It Is Time to Leave When Everyone Is Dancing
  5. Identity Proven Matrix
  6. Non-Locality Destination
  7. Proton Bonfire
  8. Tear Down the Grey Skies
  9. Genesis of Precious Thoughts