Stereo Total – Yéyé Existentialiste
Door op 14 juli 2015

Band: Stereo Total
Album_title: Yéyé Existentialiste
Genre: electro, lo-fi, pop, indietronica
Release_date: 06/08/2015
Label: Blow Up
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3417181
Yéyé Existentialiste Stereo Total
3.5
3.5

Cheap and cheesy, but still cool and chic, zo wordt de muziek van het Frans-Duitse Stereo Total ook wel omschreven. Het duo Françoise Cactus en Brezel Göring maakt al twintig jaar een aanstekelijke mix van easy tunes, electropop, garagerock, Japanse clubpop, disco en French pop. Een deel van hun discografie verscheen op Duitse kwaliteitslabels als Disco B en Bungalow.

Op deze verzamelaar zijn niet minder dan 28 nummers van Stereo Total verzameld. Van de eerste plaat Oh Ah uit 1995 tot het laatste studioalbum Cactus vs. Brezel uit 2012. Een aantal tracks zijn te horen in een nieuw jasje. Bovendien zijn alle oude opnamen geremasterd. Yéyé Existentialiste komt uit op Blow Up Records. Dat is niet zo verwonderlijk aangezien Stereo Total in het verleden nogal eens aantrad op Blow Up clubnights.

De ontwapenende muziek van Stereo Total is niet altijd meer zo leuk als eind jaren negentig, toen dit soort klanken nog nieuw en verfrissend waren. Nu zijn we inmiddels ruim 15 jaar verder en hebben we al flink wat Ladytron, Pizzicato Five, Miss Kittin en bergen elektronische do-it-yourself acts voorbij horen komen. Stereo Total verdient natuurlijk wel waardering voor het feit dat ze destijds in de kopgroep zaten.

Deze verzamelaar is één grote grabbelton, een kleurrijke Duits/Frans/Engelse jukebox die bij nadere beluistering evenveel sterke songs als magere tracks bevat. Onder het betere werk bevinden zich Music Automatique, een mix van garagerock en electropop met typische, simpele Franse rijmelarij en de koele, smaakvolle pop van Alaska.

Ook het kinderlijke, onschuldige Do The Bambi is leuk, alsmede de kinky pophit L’Amour À Trois. De veelzijdigheid van Cactus en Göring blijkt wederom uit de warme, Franse retropop van Cosmonaute en de brutale girl punkpop van Holiday Innn. Op het sterke Cafétaria Idéale zet Stereo Total een live drumsound en viool in. Zuchtmeid Cactus maakt het op prettige wijze af. Ook de technopoprock van Die Frau In Der Musik trekt ze met gemak naar zich toe.

Yéyé Existentialiste is een fijn overzicht van twintig jaar Stereo Total. Tussen de 28 tracks hier verzameld, inclusief covers van Heroes (David Bowie) en Push It (Salt ‘N’ Pepa), zitten een flink aantal aanstekelijke, primitieve en kleurrijke songs die dwars door alle genres heen gaan en een vrolijk stemmende tijdmachine vormen.

Tracklisting Yéyé Existentialiste:

 1. I Love You ONO
 2. Musique Automatique
 3. Heroes
 4. Pixelize Me
 5. Everybody In The Discotheque (I Hate) – Blow Up Mix
 6. Alaska
 7. Do The Bambi
 8. Comme Un Garçon
 9. Relax Baby Be Cool
 10. Wir Tanzen Im 4-eck
 11. Cafétéria Idéale
 12. Schön Von Hinten
 13. L’Amour À Trois
 14. C’est La Mort
 15. Push It
 16. LA, CA, USA
 17. Holiday Innn
 18. Ich Bin Nackt
 19. Partir Ou Mourir
 20. Cosmonaute
 21. Ich Bin Der Stricherjunge
 22. Miau Miau
 23. Für Immer 16
 24. Dactylo Rock
 25. Die Frau In Der Musik
 26. Comicstripteasegirl
 27. Heaven’s In The Back Seat Of My Cadillac
 28. Les Minets