Son Lux – Bones
Door op 25 augustus 2015

Band: Son Lux
Album_title: Bones
Release_date: 08/07/2015
Label: Glassnote Records
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3418736
Bones Son Lux
3
3

Waar de eerste vier platen van Son Lux nog solo-ondernemingen waren van de in Denver geboren Amerikaan Ryan Lott, heeft hij nu gezelschap gekregen van Rafiq Bhatia (gitaar en songschrijven) en Ian Chang (percussie). Het betekent geen enorme koerswijziging. Wel is de sound wat organischer geworden.

Gebleven zijn de complexe ritmes, de theatrale – tegen het dramatische aan zelfs – zang van Lott en de duizelingwekkende hoeveelheid synthesizereffecten.

Het levert muziek op waar je even goed voor moet gaan zitten. Of hangen. Met een goed glas wijn in de hand bijvoorbeeld en borrelnoten op tafel. Het is een uitdaging om de wondere wereld van Son Lux te doorgronden.

Terwijl hij met track twee, Change Is Everything, duidelijk refereert aan Arcade Fire is het op de rest van het album toch vooral Son Lux wat de klok slaat. Vrij authentieke liedjes, die zich pas na vele luisterbeurten voorzichtig gaan nestelen. Dat geldt sowieso voor Flight, dat qua songstructuur nog het dichtst in de buurt komt van een popliedje.

Prettig is de kleur die aan het geluid van Son Lux wordt gegeven door diverse gastvocalisten, waarvan onder meer DM Stith (Undone, I Am The Others en Your Day Will Come) en Hanna Benn (I Am The Others, You Don’t Know Me en White Lies) indruk maken.

Zij maken de wat lastige liedjes die aan het brein van Ryan Lott zijn ontsproten wat eenvoudiger om uit te pluizen.

Lott is eigenlijk meer geluidskunstenaar dan een traditioneel muzikant. Dat is enerzijds de kracht van de fascinerende Amerikaan, maar ook wel zijn zwakte. Het dubbeltje valt de goede kant op. Komt ook door enkele prachtige teksten, zoals die van Flight.

Let’s be anyone but us, tonight

Trade this heavy cage of bones, for flight

And when the sirens reach out for us

We’ll be far away

And when the sirens reach out for us

We’ll be far away

Oh what a noise we’ll make

Drowning out our mistakes, we can’t erase

This is the chance we take

We shout until our bones break, we can’t replace

Bij Ryan Lott is het glas nog altijd halfvol en dat geldt ook voor deze plaat. Een fascinerende luistertrip, zonder meer, die absoluut de moeite waard is. Een album dat het vooral goed doet met de lichten uit en een koptelefoon op het hoofd. Dat is de tip van de dag.

Tracklisting Bones:

 1. Breathe In
 2. Change Is Everything
 3. Flight
 4. You Don’t Know Me
 5. This Time
 6. I Am The Others
 7. Your Day Will Come
 8. Undone
 9. White Lies
 10. Now I Want
 11. Breathe Out