Simian Mobile Disco – Temporary Pleasure
Door op 13 september 2009

Band: Simian Mobile Disco
Album_title: Temporary Pleasure
Genre: Dance
Release_date: 08/17/2009
Label: Wichita
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2664783
Temporary Pleasure Simian Mobile Disco
3.5
3.5

Aanvankelijk wilden James Ford en Jas Shaw van Simian Mobile Disco van hun tweede album een technoplaat maken. Het duo kwam tijdens de tournee met hun mobiele disco het afgelopen jaar echter zoveel artiesten tegen die graag met hen wilden samenwerken, dat er een flinke koerswijziging intrad. Temporary Pleasure kent derhalve maar liefst zeven gastvocalisten. De vocals op deze nieuwe plaat hebben dan ook meer op het lijf dan die op Attack Decay Sustain Release (2007).

Gruff Rhys, de Welshe songwriter die met onder meer Mogwai en Super Furry Animals werkte, bijt het spits af in het strakke, vrij lichtvoetige, Cream Dream dat een lage drempel vormt naar de rest van de plaat. De vrolijke onzinteksten van het hieropvolgende Audacity Of Huge, gebracht door Chris Keating, gaan prima samen met de smaakvolle electrosound van Simian Mobile Disco. Zo hoor je pop en dance te mixen. En ook Bad Blood overtuigt. Dit nummer herbergt Alexis Taylor van Hot Chip, en had ook zo op de laatste Hot Chip kunnen staan. Een zonnige, subtiele en poppy dancetrack die – zonder echt te pakken – lekker wegluistert.

En er komen meer bekende namen voorbij: Beth Ditto treedt aan op Cruel Intentions, een leuke midtempo track. De stem van Gossips frontvrouw, in een eighties-getinte productie, brengt wat soul in de sound van Simian Mobile Disco. Verderop kleurt Jamie Lidell op effectvolle wijze Off The Map in, een track die soms uit een Moroder- en high energy-vaatje tapt.

Turn Up The Dial zou als instrumentale electrotrack door breakers ongetwijfeld omarmd zijn. Echter ook hier een gastbijdrage. En een flinke ook: de Schotse rappers Young Fathers, die zelf al een mix zijn van old skool hip hop vermengd met wat Outkast en N.E.R.D., gaan flink los. Een onsje minder had hier niet misstaan. Pinball uitgevoerd samen met Telepathe, uit Brooklyn, luidt het album uit en lijkt qua sound op een hommage aan The Knife.

Balans

Tussen het vocale ‘geweld’ laat Simian Mobile Disco gelukkig ook nog ‘minimalere’ tracks op de luisteraar los. De balans moet immers wel bewaakt worden. In Ambulance bijt Simian Mobile Disco weer even van zich af door hun vertrouwde onversneden acid en techno te brengen. Dit nummer, met de verplichte climax na vier minuten, zal het live lekker gaan doen. 1000 Horses Can’t Be Wrong was al bekend als single dit voorjaar. Een prachtig klinkende instrumentale dancetrack. De analoge apparatuur legt een fijne sfeer neer en brengt het werk van analoog-adepten als Sun Electric in herinnering. In de opvallende single Synthesis samplet het duo Born To Synthesize van Todd Rundgren uit 1975. De stem van Rundgren krijgt hier ruim baan over een vrij minimale technobasis.

Het pleit voor Simian Mobile Disco dat ze hun eigen formule niet over een heel album herhalen en meer ruimte willen geven aan zanglijnen. Dit heeft in ieder geval geleid tot prima tracks als Audacity Of Huge, Bad Blood en Off The Map. Doordat niet alle vocale tracks helemaal overtuigen is het fijn om ook weer een paar ouderwetse klappers als Ambulance, Synthesis en 1000 Horses Can’t Be Wrong te horen.

Simian Mobile Disco is continu in beweging en de albumtitel Temporary Pleasure geeft het eigenlijk al aan: de kans dat het duo op de volgende album hun mix van techno en pop verder verfijnt is vrij klein. Wie weet komen de heren dan wel met een ambientplaat.

Tracklisting Temporary Pleasure:

  1. Cream Dream
  2. Audacity Of Huge
  3. 1000 Horses Can’t Be Wrong
  4. Cruel Intentions
  5. Off The Map
  6. Synthesise
  7. Bad Blood
  8. Turn Up The Dial
  9. Ambulance
  10. Pinball