Silicon – Personal Computer
Door op 23 september 2015

Band: Silicon
Album_title: Personal Computer
Release_date: 08/28/2015
Label: Weird World
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3434168
Personal Computer Silicon
4
4

‘Never be lonely. Someone there’s listening. Personal computer.’ Een vervormde stem trapt Personal Computer af. Het is het debuutalbum van Kody Nielson. Uit Nieuw Zeeland. Hij opereert onder zijn alter ego Silicon.

Jongen die in zijn vaderland samen met onder anderen zijn broer Ruban furore maakte met de punkrockgroep The Mint Chicks en nu geheel andere muzikale wegen bewandelt. Een verrassende wending, die net zo verrassend sterk uitpakt. Die Ruban is tegenwoordig succesvol met zijn rockband Unknown Mortal Orchestra.

Op Personal Computer heeft multi-instrumentalist Kody Nielson een tiental songs verzameld, die uit diezelfde computer worden getoverd, aangevuld met additionele elektronica, waaronder drumcomputers en synthesizers. Dat leidt tot funky, dansbare tracks, die opwindend en zelfs onweerstaanbaar kunnen zijn; Burning Sugar, met dat repetitieve, kwakende synthloopje doet me keer op keer naar het repeatknopje sprinten. Het soulvolle stemgeluid van Nielson contrasteert heerlijk met de smaakvolle beats.

Hoewel Nielsons stem geregeld door de vocoder wordt gehaald en hij niet terugdeinst voor een ijzige synthesizersound op sommige momenten, is het opvallend hoe soulvol de nummers klinken. Geschreven, opgenomen, afgemixt en geproduceerd door de soms wat verdwaasd uit zijn ogen kijkende Nieuw Zeelander.

Verwantschappen met hedendaagse acts zijn talrijk. Denk aan Daft Punk, Panda Bear en Django Django, terwijl oudgediende Kraftwerk toch ook zijn sporen nalaat. In het rustiger werk borrelt zelfs de naam van D’Angelo op.

Personal Computer is een redelijk vreemde eend in het immer prikkelende digitale landschap. Laat je uitdagen en neem een kijkje in het wonderlijke brein van Kody Nielson.

Tracklisting Personal Computer:

  1. Personal Computer
  2. Cellphone
  3. Submarine
  4. God Emoji
  5. Burning Sugar
  6. Little Dancing Baby
  7. I Can See Paradise
  8. Love Peace
  9. Blow
  10. Dope

Written in Music Nieuwsbrief