Samaris – Silkidrangar
Door op 23 april 2014

Band: Samaris
Album_title: Silkidrangar
Genre: Electronic, Pop
Release_date: 05/05/2014
Label: One Little Indian Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3288478
Silkidrangar Samaris
4
4

IJsland is, afgezien van een ongekend populaire vakantiebestemming, in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een zeer rijk en succesvol muziekland. Het bijzondere land brengt dan ook bijzondere muziek en dito bands voort. Samaris is zo’n IJslands wondertje.

Samaris wordt gevormd door drie jonge mensen met een uniek, volwassen geluid en een enorm potentieel. Een paar maanden nadat de band het levenslicht zag, (eigenlijk nog niet zo heel lang geleden, begin 2011), wisten zij al twee belangrijke IJslandse muziekprijzen in de wacht te slepen. Veelbelovend dus.

Het tienertrio uit Reykjavik biedt de luisteraar een ongewone combinatie van klarinet (Áslaug Rún Magnúsdóttir), elektronica (Þórður Kári Steinþórsson) en zang (Jófríður Ákadóttir). In hun muziek combineren ze downtempo elektronica, lekkere beats, mysterieuze zanglijnen, en klarinetklanken die buitengewoon knap (soms zeer onopvallend) in de composities zijn verwerkt.

Met haar indringende maar warme stem heeft zangeres Jófríður Ákadóttir heel veel weg van Björk, zonder dat haar timbre een kopie of aftreksel is van de IJslandse topartieste. Ze heeft echt een eigen stijl en haar stem een eigen klankkleur. De teksten van Samaris zijn gebaseerd op IJslandse gedichten uit de negentiende eeuw en geven de nummers een mysterieus tintje. Klarinettiste Áslaug Rún Magnúsdóttir: “De woorden hebben we heel voorzichtig, op subtiele wijze met elkaar gecombineerd en op zo’n manier dat ze eigenlijk al een geheel eigen melodie vormen als je ze opleest.”

Samaris klinkt oud en nieuw tegelijk, als een IJslandse saga die zich afspeelt in een moderne stad. De muziek is bijna etherisch te noemen, voorzien van donkere lagen en met een prachtige, ongewone sfeer: sprookjesachtige elektro met een exclusief randje.

Silkidrangar (wat zoiets betekent als ‘zijden klip’) is het tweede album van Samaris. Medio 2013 verscheen hun eerste album Samaris, maar dat is eigenlijk een verzameling van 2 IJslandse EP’s en 4 extra remixes. Silkidrangar is hun eerste ‘full length’ album en komt uit op zowel cd als lp. De band gaat binnenkort toeren en is half mei live te zien en horen in Nederland.

Tracklisting Silkidrangar:

  1. Nótt
  2. Ég Vildi Fegin Verða
  3. Lífsins Olgusjór
  4. Tíbrá
  5. Brennur Stjarna
  6. Máninn Og Bróðir Hans
  7. Þótt Hann Rigni
  8. Hafið
  9. Hrafnar
  10. Vögguljóð