Roller Trio – New Devices
Door op 27 juni 2018

Band: Roller Trio
Album_title: New Devices
Genre: Electronic, Jazz
Release_date: 06/29/2018
Label: Edition Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3803957
New Devices Roller Trio
4
4

Een van de allergrootste helden binnen de Britse jazz is al jaren multi -instrumentalist Chris Sharkey. Met zijn verse inbreng binnen het baanbrekende trio Roller Trio brengt het trio met New Devices hun derde album uit.

Sharkey is muzikant uit Leeds die net zo goed binnen de improv bivakkeert (hij wat mede oprichter van de LIMA, de Leeds Improvised Music Association) als dat hij met elektronica stoeit en nieuwe wegen in de jazz zoekt. Hij maakte furore met het baanbrekende Acoustic Ladyland (2001-2010) maar bouwde daarna al snel door aan een imposant en verrassend oeuvre. Fameus werd hij daarna met de band Shiver met bassist Andy Champion en drummer Joost Hendricks, waarin hij belangwekkende nieuwe jazzwegen in de rock zoekt.

Roller Trio, waar hij de ‘onvervangbare’ gitarist Luke Wynter sinds begin 2017 vervangt, is met saxofonist James Mainwaring en drummer Luke Reddin-Williams wel even iets anders. Reeds met hun gelijknamige debuut uit 2012 werd het trio uit Leeds genomineerd voor de Mercury Prize. Met Fracture volgden ze hun succesvolle debuut in 2014 op.

New Devices is met Sharkey echt een nieuw hoofdstuk in het oeuvre van het trio. Sharkey speelt minder gitaar maar heeft zich meer op de electronics gestort en de drive van de composities wordt er flink door versterkt. Luister naar de openingstrack Decline of Nothern Civilisation en je snapt gelijk wat ik bedoel.

New Devices is een raak en spannend album van een trio dat zich opnieuw heeft uitgevonden en dat met prachtcomposities als Milligrammar en The Third Persona gelijk al optimaal beklijft. En dat met ontdektracks als A Whole Volga, het op volle percussie gedreven A Mad Dryad en het ruimtelijke Enthusela al net zo intrigeert. En waar Sharley de gitaar wel prominent oppakt, zoals in de lekker dikke afsluittrack Nobody Wants To Run The World, horen we weer die riff gedreven naar progrock toedrijvende bevlogenheid zoals we het trio ooit leerden kennen.

• Deze recensie werd geschreven op basis van het album op vinyl. De CD versie kent in Sever So Slightly en Dot Com Babel nog twee extra tracks.

Tracklisting New Devices (vinyl):

Side A:

  1. Decline of Nothern Civilisation
  2. Milligrammar
  3. A Whole Volga
  4. A Mad Dryad

Side B:

  1. Enthusela
  2. The Third Persona
  3. Nobody Wants To Run The World

Written in Music Nieuwsbrief