PVT – Church With No Magic
Door op 21 september 2010

Band: PVT
Album_title: Church with No Magic
Genre: Electronic, Alternative
Release_date: 08/09/2010
Label: Warp
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2802969
Church with No Magic PVT
4
4

Het Australische Pivot heet nu PVT. Dit op last van een Amerikaanse metalband die de naam Pivot claimde en met een rechtszaak dreigde. Het is niet de enige verandering die de Australische synthesizerband in 2010 brengt: op dit nieuwe album Church With No Magic maken we voor het eerst kennis met de zangkwaliteiten van bandlid Richard Pike.

Het nieuwe album van PVT is een opwindend luisteravontuur. Er zijn niet zoveel bands die klinken als PVT: een batterij aan synths, die soms als alternatieve (bas)gitaren lijken te worden ingezet, live drums die zo vanuit de garage komen en zweverige, soms plechtstatige zang. Voorwaar, een aparte luisterervaring. Crimson Swan is bijvoorbeeld een fraai staaltje progressieve muziek dat een wat machinale setting combineert met zweverige, bijna poppy vocalen en tegendraadse geluidsgolven. Inspiratie lijkt hier te komen van Brian Eno’s werk uit de seventies.

Seventies-sferen

Op Community en het prachtige licht-industriële Timeless waart even de geest van Jean Michel Jarre rond, een naam die wel vaker opdook als referentie bij PVT. De jaren zeventig zijn inderdaad flink aanwezig want de ‘ambientesque old school instrumental’ Waves & Radiation lijkt te zijn geïnspireerd door Kraftwerk. Hoe het ook zij, het is bijzonder prettig om deze elektronische seventies-sfeer te ondergaan.

PVT weet in korte tijd diverse sferen en beelden op te roepen en dat komt voornamelijk door die bijzondere combinatie van Pike’s zang met de (analoge) synths. Zo kan het zijn dat op het ene moment namen als Depeche Mode (de dwarse elektropop van het titelnummer) en zelfs Dead Can Dance te binnen schieten (Circle Of Friends bijvoorbeeld), terwijl op andere nummers het Warp-stempel prijkt. Op die momenten lijken Autechre en Tim Exile aan het roer te staan.

Dit alles wil niet zeggen dat PVT geen eigen gezicht heeft. Integendeel, er zijn zoals gezegd nauwelijks bands die met een dergelijk geluid op de proppen komen. En in al haar dwarsheid weet PVT met de single Windows zelfs nog iets van een tegendraadse indiepopsong te produceren. PVT overspeelt op enkele momenten nog wat zijn hand in de zoektocht naar een nieuw geluid. Afsluiter Only The Wind Can Hear You draalt wat en in The Quick Mile schuurt de mix van indiepop en experimentele muziek soms. Ondanks deze kleine minpunten weet Church With No Magic vrijwel continu te boeien. Een lekkere frisse wind, ondanks de stemmmige sferen die de band ons brengt.

PVT staat op 25 september in Paradiso en op 8 oktober op het Playgrounds Festival in Tilburg.

Tracklisting Church With No Magic:

  1. Community
  2. Light Up Bright Fires
  3. Church With No Magic
  4. Crimson Swan
  5. Window
  6. The Quick Mile
  7. Waves And Radiation
  8. Circle Of Friends
  9. Timeless
  10. Only The Wind Can Hear You

Written in Music Nieuwsbrief