Primal Scream – Screamadelica (20th Anniversary edition)
Door op 28 maart 2011

Band: Primal Scream
Album_title: Screamadelica
Genre: Electronic, Alternative
Label: Creation
Release_date_reissue: 03/25/2011
Rating: Vijf sterren (5)
Screamadelica Primal Scream
5
5

Met het 20 jarig jubileum van het baanbrekende Screamdelica album van Primal Scream gaan we weer even terug naar de jaren 90 waarin alternative en dance elkaar vonden in een coole mix.

Screamadelica betekende de grote verandering voor het Schotse Primal Scream. Had de band tot voor het album nog een alternative rocksound gehad met hun fascinatie voor de acid house en het toetreden van Andrew (Andy) Weatherall veranderde de sound van de band volledig. In de house geïntroduceerd door hun label (Creation) baas Alan McGee werd de gevierde dj en remixer Weatherall gevraagd hun track I’m Losing More Than I’ll Ever Have te remixen. Weatherall voegde een drumloloop van de illegale Italiaanse remix van Edie Brickell’s What I Am, flarden van de filmmuziek van Peter Fonda’s The Wild Angels en een sample van Primal Scream zanger Bobby Gillespie die Robert Johnson zingt aan de track toe. De song werd Loaded gedoopt en werd vervolgens een enorme hit.

Ook het daarop volgende, al even aanstekelijke, Come Together werd een dikke hit. Vervolgens werd er met Weatherall maar ook met de mannen van The Orb, Hugo Nicholson, Terry Farley en Jimmy Miller als producers de studio ingedoken om een album op te nemen. Screamadelica was het album waar de band de studio mee uit kwam. Het bleek een hallucinerende trip vol knetterende dancegrooves die in songs van house naar rock en zelfs gospel (het openingsnummer Movin On Up) dook en je steeds weer op het verkeerde been zette. Een album dat daarnaast met flarden Can, 13th Floor Elevator, Brian Eno, Young-Holt Unlimited Trio en Sly Stone bizarre invalshoeken heeft. Ook de andere van het album getrokken singles, Higher Than The Sun en Don’t Fight It, Feel It werden grote hits.

Het album werd, door de zeer verrassende ommekeer in het bandgeluid en de onweerstaanbare songs, de grote doorbraak voor Primal Scream. Het album kreeg geweldige kritieken, verkocht wereldwijd honderden duizenden exemplaren en de band ontving voor het album de allereerste Mercury Prize. Heden ten dage staat het album als een van de allerbeste albums van de jaren 90 en een meesterwerk binnen de alternative rock/dance. Het album betekende daarnaast een ommekeer in het alternative en dance denken van het publiek.

Dubbel CD versie

Van het album verscheen met het 20jarig jubileum ook een fraaie dubbele CD versie. Op de CD’s is een geremasterde versie van het album te vinden en de vermaarde Dixie Marco EP, die de band maakte vlak na Screamadelica. Daarnaast heeft deze versie een 16 pagina’s tellend boekje met nieuwe interviews en coole, nooit eerder verschenen foto’s. De verpakking is digipack en in het originele artwork.

Boxset

Er is om het jubileum van het album extra klasse te geven ook een zeer bijzondere boxset verschenen. Een dikke rode ronde plastic boxset, compleet in stijl met het originele artwork. Screamadelica 20th 3D Collectors EditionDaarin zit niet alleen een geweldig T-shirt en fraai boekwerk met foto’s van de band rond de tijd van verschijnen van Screamadelica, en losse foto’s, maar ook een dubbele vinylversie van het album, een slipmat met een afdruk van de hoes (!!!) 4CDs en een DVD. Op de CD’s het originele album, de Dixie Marco EP, vele rmixen van Loaded, Come Together, Highter Than The Sun en Don’ t Fight It, Feel It. Daarnaast is ook de bonus track I’m Losing More Than I’ll Ever Have, de track van het gelijknamige (eerdere) album die de band aan (latere albumproducer) Andrew Weatherall gaf voor een remix (wat later met veel geniaal geknutsel werd omgebouwd tot Loaded) bijgesloten. Een CD is volledig gevuld met het legendarische live concert in de Hollywood Paladium. De DVD is gevuld met een documentaire over het maken van het album en alle video’s die de band van de tracks van het album maakte. Voor de fans is een keuze maken tussen de CD, dubbele CD (nieuwe versie) of deze boxset natuurlijk vrij duidelijk!

Tracklisting Screamadelica (originele versie):

 1. Movin’ On Up
 2. Slip Inside This House
 3. Don’t Fight It, Feel It
 4. Higher Than The Sun
 5. Inner Flight
 6. Come Together
 7. Loaded
 8. Damaged
 9. I’m Comin’ Down
 10. Higher Than The Sun ( A Dub Symphony In Two Parts)
 11. Shine Like Stars