Pow! – Crack An Egg
Door op 20 maart 2017

Band: Pow!
Album_title: Crack an Egg
Genre: Alternative, Electronic
Release_date: 02/10/2017
Label: Castle Face Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3607852
Crack an Egg Pow!
4
4

Je moet het maar durven, het nieuwe album beginnen met een cover. De synthpunkers van Pow! doen het met DNS van de psychedelische garagerockband 39 Clocks. Wat gemakzuchtig had kunnen uitpakken is in dit geval gewoon een logische ode. Pow! pikt de beste krautrock-elektronica en saxofoon-funk van de Duitsers af en gaat er succesvol mee aan de haal. Zelf voegen ze meer energie, chaos, dissonantie, dreiging en vooral lawaai toe.

Thematisch verzuipt de  band zo glorieus in cyberpunk, dat je het geen concept meer kunt noemen, eerder een gedaante: post-apocalyptische visies van dictatoriale robots, hackers en een totaal uitgewiste identiteit van de mensheid.  Denk hierbij trouwens niet aan een zware sfeer als bij George Orwell of Mamoru Oshii, maar eerder Robocop en low-budget Canon-films.  Het is meer dan één knipoog naar trashy cult, maar gelukkig hoef je er geen verstand van te hebben om volop van de muziek te kunnen genieten. Hoewel geholpen door een aantal vrienden, Pow! staat onder leiding van Byron Blum (gitaar, zang, synth) en Melissa Blue (zang, elektrisch orgel) wiens samenzang dikwijls catchy klinkt, maar de muziek ook injecteert met chaos. Aan chaos toch al geen gebrek bij Pow!; de combinatie van orgel, synths, beats, gitaar, saxofoon en drums zorgt voor een kakofonie die menig “normaal” rockbandje naar de kroon steekt. Soms funky en dansbaar, dan weer pijlsnel en agressief. Als de band in zijn langzaamste versnelling speelt resulteert het in een allesverslindend wormgat, dat zowel de nietsvermoedende luisteraar opzuigt en daarmee gelijk alles in de woonkamer. Muziek die op zijn meest beangstigend doet herinneren aan de hoogtijdagen van de band Chrome.

Wat betekent het allemaal? Naast de al aangehaalde “cult-invloeden” lijkt de band zelf het beste antwoord te geven in de afsluitende mantra, die ontaardt in freejazz sax en synth-noise: “I Crack an egg in honour of the human race”. Nu heb ik honger!

Tracklisting Crack an Egg:

 1. DNS
 2. Back on the Grid
 3. Castle of Faith
 4. Necessary Call
 5. Runner
 6. Crack an Egg Intro
 7. Cyberattack #3
 8. Color the System
 9. Hello
 10. The Razor
 11. Energy in Motion
 12. Crack an Egg