Portico Quartet is terug van nooit echt weg geweest
Door op 27 juni 2017

Portico Quartet is weer helemaal terug. Na een korte ‘onderbreking’ als Portico heeft de band de oude bandnaam weer in stijl hersteld en zijn ze met Endless, een absolute prachttrack, weer glorieus terug.

Het was na het gelijknamige derde album dat het kwartet uit oost Londen wereldwijd volledig doorbrak. Ook wij waren zo ondersteboven van dat album dat wij het Album van het Jaar 2012 maakten. De tour die op het album volgde was hoewel een zeer succesvolle ook een vermoeiende en de band raakte na de tour verward over welke koers ze op moesten. Electronischer, zo werd gedacht en de nieuwe stijl, zonder de sax van Jack Wyliie en de hangsound die hen zo origineel maakte, werd te ver van hun oorspronkelijke gedacht en de naam ingekort tot Portico. Met de eerste, magistrale, single van het album 101 met Alt-J zanger Joe Newman werd terecht volop aandacht getrokken, maar het album Living Fields (2015), hoe goed ook, bleek voor Portico Quartet fans toch wat te ver van de oorsprong. De band nam na de tour die volgde op het album weer tijd voor bezinning.

Net als na het vertrek van Nick Mulphy na Isla, hun tweede album, was een uiteenvallen van de band eerder te verwachten als een doorstart, maar ook na het ‘Portico’ uitstapje vonden soundschepper/saxofonist Wyllie en drummer Duncan Bellamy elkaar na verloop van tijd muzikaal weer. Ze schreven in pure inspiratie ineens zoveel materiaal dat er een dubbelalbum mee gevuld kon worden. Een eerste deel van deze later opnieuw in de studio opgenomen composities wordt eind augustus uitgebracht als Art In the Age of Automation. En wat we er al van gehoord hebben is verpletterend goed. Een glorieuze terugkeer naar vorm. Op het album moeten we nog even wachten dus maar een eerste track is nu met Endless al vrij gegeven. Geniet!

Met oudgedienden Milo Fitzpatrick op contrabas en ook Keir Vine, die de band na het gelijknamige derde album verliet, op hang en keyboards is de band momenteel weer op tour en zal begin augustus Jazz Middelheim aandoen. Deze tour is een voorloper na een grote najaar-tour waarbij de band ook weer de grote zalen zal gaan aandoen en het lijkt ons stug dat het Brusselse AB, waar de band legendarsiche concerte gaf, niet daartussen zit.