Phil France – The Swimmer
Door op 02 maart 2017

Artiest: Phil France
Album_title: The Swimmer
Genre: Jazz
Release_date: 03/03/2017
Label: Gondwana Records
Rating: Vier sterren (4)
The Swimmer Phil France
4
4

Het is bijzonder om te zien dat de muzikanten die in het geweldige Cinematic Orchestra spelen of gespeeld hebben op plaat productiever zijn dan hun meester Jason Swinscoe zelf. Bassist Phil France bracht in oktober 2013 in eigen beheer het album The Swimmer uit dat veel te weinig aandacht kreeg. Met een release op Matthew Halsalls Gondwana Records krijgt het fraaie album alsnog de kans door een groot publiek gehoord te worden.

Phil France zat vanaf het allereerste moment in Cinematic Orchestra en was een belangrijk onderdeel van het geluid van de band. Hij schreef mee aan het songmateriaal van de albums Everyday, Man With A Movie Camera, Ma Fleur en ook aan de score van de natuurdocumentaire Crimson Wing. Daarnaast arrangeerde hij composities en co-produceerde hij de albums. France is dus wel heel veel meer dan ‘gewoon’ een bassist in de band.

In de nogal ruime tijdsperiodes tussen albums van Cinematic Orchestra schreef France muziek voor een film die hij in zijn hoofd had. Hij schreef stukken waarin de bas geen hoofdrol speelt maar waar hij vanuit de toetsen en synths stukken componeerde en deze met zijn arrangeerkwaliteiten naar filmische composities ombouwde. The Swimmer bevat fraai gelaagde stukken die, net als het werk van Cinematic Orchestra, een fraaie emotionele verdieping kennen.

France put uit de rijke historie van filmscores maar is net zo goed beïnvloed door de belangrijke minimale componisten. Hij weet daar met zijn achtergrond in de jazz mooie nieuwe wegen in te vinden. De stukken worden steeds fascinerend laag over laag opgebouwd en met gasten als de briljante gitarist Stuart McCallum, drummer (en nieuwe held) Richard Spaven, cellist Sernay Wu en violist Daniel Bridgewater- Hall fraai uitgewerkt.

The Swimmer is een muzikaal rijk album dat met composities als de titel/openingstrack en het daarop volgende Transition gelijk de perfecte toon aangeeft. In geweldige composities als Joy of Brass en London Park Hotel wordt het talent van France al helemaal prominent zichtbaar. Heel terecht dat Gondwana Records The Swimmer een tweede kans geeft en France gelijk maar een drie-album deal heeft aangebonden. In de herfst komt er zelfs al een nieuw album uit!

Tracklisting The Swimmer:

  1. The Swimmer
  2. Transition
  3. Kubrick
  4. Joy of Brass
  5. London Park Hotel
  6. December
  7. Animator