Phenomenal Handclap Band – Form & Control
Door op 16 februari 2012

Band: Phenomenal Handclap Band
Album_title: Form & Control
Genre: electropop, Electronic, Pop, Pop/Alternative
Release_date: 02/13/2012
Label: tummy touch
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3032666
Form & Control Phenomenal Handclap Band
4
4

Bandnamen, het blijft lastig. Ik moet eerlijk zeggen dat ik bands nogal eens links laat liggen als ik de naam heel vreemd, te eigenzinnig of raar vindt. Als je al geen goede naam kunt verzinnen voor de band, hoe kan het dan tot goede muziek komen? Phenomenal Handclap Band, wat zou je er zelf van vinden? Clichématig moet ik toegeven dat de schijn me bedrogen heeft. Dit achttal New Yorkers maakt indruk met een mix van elektro, disco, funk, rock én pop!

Veel verschillende stijlen leiden niet zelden tot een moeilijke plaat. Een moeilijke plaat in de zin dat er niet echt een lijn in zit, dat de gedachte mist. Het bewijs dat dit toch tot goede platen kan leiden bewijst Phenomenal Handclap Band met Form & Control. Het album neemt je in 12 nummers mee op een soort tour. Een tour die begint in een discotheek en eindigt op de veldweide van een festival met door blubber besmeurde Vans. Zie het als de transformatie die Radiohead heeft ondergaan, alleen vervang je hier het aantal jaar dat zij er over gedaan hebben in het aantal nummers dat Phenomenal Handclap Band er over doet. In de titelsong Form & Control hoor je dit het beste terugkomen. Het lijkt alsof deze track het breekpunt tussen beide stijlen aanduidt en vanaf dat moment een nieuwe weg inslaat.

Muzikale referenties vind je bij bands als CSS en Yacht, waar laatstgenoemde vooral tijdens de eerste 2 nummers duidelijk hoorbaar is. Naast de transformatie die de plaat ondergaat is een ander kenmerk een onderliggend gevoel dat ieder nummer heeft. Ondanks de verschillende stijlen die ze spelen drijft ieder nummer op een bepaalde ‘relaxedheid’. Deze gemoedstoestand komt tot uiting in een soort loomheid die je constant hoort terug komen. Het knappe is dat het altijd blijft boeien en nooit een gezapig nummer oplevert, ze weten de luisteraar continu te boeien.

Van de 12 nummers is er niet 1 die er absoluut bovenuit springt. Phenomenal Handclap Band bezit de gave om meer dan 45 minuten lang een boeiende plaat te maken die je mee neemt naar een ‘samenvoegsel’ van een aantal zeer uiteenlopende muziekstijlen. Knap album.

Tracklisting Form & Control:

 1. Following
 2. The Right One
 3. The Written Word
 4. The Unknown Faces At Father James Park
 5. Shake
 6. Form & Control
 7. Give
 8. Afterglow
 9. Winter Falls
 10. All Cliches
 11. Mirrors
 12. The Attempt