Paul Kalkbrenner – 7
Door op 18 augustus 2015

Artiest: Paul Kalkbrenner
Band: Paul Kalkbrenner
Album_title: 7
Genre: Techno, dance, electronic
Release_date: 08/07/2015
Label: Sony Music
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3421280
7 Paul Kalkbrenner
4
4

Een week na het uitbrengen van een nieuw album je eigen plaat terugzien op de eerste plek in de album top 50 is als een droom die uitkomt. Het overkwam de Duitse dj Paul Kalkbrenner met zijn nieuwe album 7 in zijn eigen land. Ook in Nederland wordt het nieuwe album van de dj goed ontvangen door binnen te komen op plek 5. Iets dat meer dan terecht is.

Paul Kalkbrenner is al sinds 2000 actief in de technowereld toen zijn eerste album Superimpose uitkwam. Het duurde echter wat langer voordat hij bekend werd bij het grote publiek. Opvallend is dat hij zijn grote doorbraak mede te danken heeft aan een film waarin hij zelf de hoofdrol speelde: Berlin Calling (2008). Het betreft een film over een Berlijnse dj die, vanwege drugsgebruik, de nodige moeite heeft om een nieuw album uit te brengen. Hoe de film verder verloopt zal ik niet verklappen, maar het is zeker de moeite waard om eens te kijken. Het laat op een perfecte wijze het underground nachtleven van Berlijn zien. De soundtrack van deze film, Sky & Sand, werd vervolgens een enorme hit en plots was Paul Kalkbrenner een beroemdheid.

Waar Paul Kalkbrenner in zijn eerste albums koos voor de wat hardere techno, kiest hij tegenwoordig voor de iets softere variant. Het gaat in sommige nummers ook de kant van deephouse op, iets wat hij met nummers Sky & Sand en Aaron in het recente verleden ook al deed. Voorafgaand aan zijn nieuwe album bracht Paul Kalkbrenner al drie nummers (Cloud Rider, Mothertrucker en Feed Your Head) uit, waarbij hij in de videoclips wil laten zien hoe moeilijk het is om als dj door te breken en zijn muziek geliefd te maken bij een groot publiek. Paul Kalkbrenner koos dan ook voor Sony Music als label voor het nieuwe album om ook in landen als de Verenigde Staten door te breken. Vooralsnog is 7 nog niet in de Amerikaanse, maar ook niet in de Britse hitlijsten terug te vinden.

Op 7 borduurt Paul Kalkbrenner verder op de ingeslagen weg sinds Berlin Calling. De meest opvallende nummers op het album zijn de tracks die Paul Kalkbrenner in een nieuw jasje heeft gestoken. Zo is Cloud Rider een remake van You’re The One For Me van D-Train, A Million Days een nieuwe versie van Never Too Much van Luther Vandross, maar zal vooral Feed Your Head bekend in de oren klinken als een sample van voormalig wereldhit White Rabbit van Jefferson Airplane.

De andere nummers op 7 zijn dansbaar en zullen het zeker goed doen in de clubs, maar tegelijkertijd is het ook muziek die je in de huiskamer rustig kunt beluisteren en even heerlijk bij kunt wegdromen. Paul Kalkbrenner heeft zijn eigen sound ontwikkeld en dat is ook op deze plaat al snel weer te horen. Uitschieter is Tone & Timber, dat in heel wat opzichten wat weg heeft van een eerdere hit van Paul Kalkbrenner, Aaron.

Kortom, Paul Kalkbrenner lijkt met 7 opnieuw goud in handen en het is niet voor niets dat het album zo hoog scoort op de hitlijsten in Duitsland en Nederland. De vraag blijft of het album gaat verkopen in de Verenigde Staten en Engeland, iets wat een droom is voor de Berlijner. Aan de toegangeklijkheid van de muziek ligt het niet. De muziek klinkt een stuk milder dan voorheen en wellicht dat het met recente vaderschap van Paul Kalkbrenner te maken heeft: For Isabella Amelie.

Tracklisting 7:

 1. Battery Park
 2. Cylence 412
 3. Cloud Rider
 4. Shuffleface
 5. Tone & Timber
 6. Channel Isle
 7. Feed Your Head
 8. Papercut Pilot
 9. Mothertrucker
 10. A Million Days
 11. Align The Engine
 12. Bright Roller