Paul Haslinger – Halt And Catch Fire
Door op 13 augustus 2017

Artiest: Paul Haslinger
Album_title: Halt And Catch Fire
Genre: electronic, alternative, alternative electronic
Release_date: 06/29/2017
Label: Fire Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3684826
Halt And Catch Fire Paul Haslinger
3.5
3.5

Paul Haslinger maakte in de jaren tachtig en negentig deel uit van Tangerine Dream om zich daarna vooral bezig te houden met het maken van muziek voor games. Zijn output op dat vlak mag inmiddels aanzienlijk worden genoemd. En dat is een understatement. Ook zette hij zijn muzikale handtekening onder de succesvolle film Underworld (2003).

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de Oostenrijker betrokken raakte bij Halt and Catch Fire, een tv-serie over opkomst van de pc en het begin van het computertijdperk. Volgens Vox was het de beste tv-show van 2016.

De elektronische, instrumentale muziek die op deze soundtrack is samengebracht zet de tijd terug naar de jaren van de synthesizerpioniers, proto-techno en eerste ambient, oftewel de jaren zeventig en tachtig, met hier en daar een vleug jaren negentig. Haslingers achtergrond als ex-lid van Tangerine Dream is duidelijk hoorbaar maar soms lijkt hij zijn inspiratie ook te hebben gehaald bij mede-Europeanen als Giorgio Moroder en Sun Electric. Halt And Catch Fire profiteerde flink van Haslingers bijdragen en het is dan ook niet verwonderlijk dat de muziek bij de serie nu als album is uitgebracht.

Haslingers sfeervolle, wat onheilspellende muziek ademt de sfeer van oude politieseries waarbij in eerste instantie beelden van een donkere binnenstad, een verlaten dok of een verre skyline zich opdringen. Kijkers van Halt And Catch Fire hebben ongetwijfeld ook andere associaties aangezien we het hier natuurlijk over een ander soort serie hebben. Bij verdere beluistering wordt snel duidelijk dat de tracks op deze soundtrack – het zijn er maar liefst 23 – ook goed passen als sfeerversterker bij een retro-serie over computertechnologie en digitale snelwegen.

Als album blijft Halt And Catch Fire aardig overeind, al blijven veel tracks zonder beeld wat op het niveau van smaakvolle en sfeerrijke achtergrondmuziek hangen. Als score werkt de muziek natuurlijk beter. Haslinger weet, zonder zich te veel op te dringen, indringende sferen op te trekken waarbij hij zijn eigen, decennialange ervaring als muzikant en componist kan inzetten. Natuurlijk met goede resultaten.

Tracklisting Halt And Catch Fire:

 1. Golden Gate
 2. A Wolf In Unix
 3. The Scenic Route
 4. First Day On The Job
 5. It Speaks
 6. Reverse Engineering
 7. Security Is A Myth
 8. The Morning After
 9. Rooftop Fireworks
 10. I Need A Little Time
 11. Western Arrivals
 12. The Slingshot
 13. 10broad36
 14. The Way In
 15. Run Time
 16. Last Nerve
 17. Gordon Steals A Cabbage Patch
 18. The Cost Of Doing Business
 19. Joe’s Truth
 20. Go Get The Bike
 21. The End Of Donna’s Day
 22. It’s Not Right
 23. MacMillan Utility

Written in Music Nieuwsbrief