×

Recensie

Electronic

03 juli 2015

Niton

Tiresias

Geschreven door: Frank Gesink

Tiresias Niton Electronic 4 Niton – Tiresias Written in Music https://writteninmusic.com

Tiresias is een figuur uit de Griekse mythologie, die gestraft werd voor zijn seksuele zonden en -openheid met blindheid. Een interessant verhaal, dat vol staat met dualiteit tussen man en vrouw. Ook de muziek van het trio genaamd Niton zit vol dualiteit en het kent een zeer verhalende kwaliteit. Met onder andere: theremin (een vreemd elektronisch instrument bestaande uit antennes) , oude synthesizers, strijkers, blazers en verschillende percussie elementen wordt met veel dynamiek een emotionele spanningsboog ten gehore gebracht. Met deze instrumenten worden nummers gemaakt met uiteenlopende invloeden  van drones, ambient, noise, electro, improv en orkestrale composities.

Beschikkend over veel kennis van het Tiresias figuur klinkt dit album wellicht als een logische soundtrack voor de mythologie. Veel luisteraars zullen echter hun eigen invulling geven aan het luisteren. Zo doen de blazers denken aan de trieste huil van een walvis, klinken overstuurde synths alsof er een ware tornado over het land gaat en maken strijkers het geheel extra filmisch. Wat zeg je, “Deze recensent lult uit zijn nek?” Die constatering is je goed recht, als jij bij het beluisteren van dit album twee vechtende tuinkabouters voor je ziet is dat ook goed mogelijk. Het feit is dat Niton emotie en spanning in de muziek weet te creëren door ons iets te vertellen met steeds terugkerende geluiden. Hiermee ontstaan heftige uitbarstingen, of juist ontroerend verstilde momenten.

Dan is het jammer dat het album ook een aantal mindere momenten kent. Logischerwijs verliest de muziek aan impact als de band hevige climax op hevige climax zou stapelen, maar op een aantal momenten valt de muziek dood en is de elders zo aanwezige emotie afwezig. Op deze momenten kent het muzikale verhaal geen vooruitgang, maar vervalt in nietszeggend minimalisme of klinisch doordreunen. Kijkend naar de 80 minuten aan muziek die dit album rijk is, had het wat korter gekund. Zo blijft ook die spanningsboog beter gespannen. Nu is het een album met enkele geniale momenten, maar ook wat mindere.



  1. Uploud
  2. Neeing
  3. Päto
  4. Bewno
  5. Cetk irtt
  6. Had Is The Weakest Point
  7. Kalle
  8. Osc 18
  9. Joule
  10. Unsacred Ground
  11. Moto Ignoto
  12. Kogiidae