Nightlands – Oak Island
Door op 25 januari 2013

Band: Nightlands
Album_title: Oak Island
Genre: Ambient pop, electronic
Release_date: 01/22/2013
Label: Secretly Canadian
Rating: Twee sterren (2)
Soundsid: 3157962
Oak Island Nightlands
2
2

Het soloproject van bassist Dave Hartley (van The War On Drugs), Nightlands, brengt na experimentele debuutalbum Forget The Mantra uit 2010 nu Oak Island uit. Een veel relaxter, kalmer en minder “van de hak op de tak” album dan het eerste. En met een enorme bak lagen en galm op Hartley’s stem.

Oak Island biedt een lijst aan ambient pop songs die eigenlijk klinken als één nummer als je niet heel goed luistert. Het album biedt weinig uitschieters. So Far So Long is het sterkste nummer van de eerste helft, dankzij de echoënde stem van Hartley, de mooie melodie, sterke baslijnen en ondersteunende drums. De andere nummers passen wel in het rijtje, maar zijn als truien zonder print; er mist iets, een bepaalde “hook” die je grijpt en meesleept.

Verdere noemenswaardig is I Fell In Love With A Feeling, de eerste meer uptempo song, met een ritme dat je hoofd doet meeshaken. De toevoeging van trompetten maakt het geheel ook Ook Rolling Down The Hill is een tamelijk interessant nummer. Met galmende vocalen (die klinken alsof een meerstemming koor aan het werk is), alienachtige gesproken teksten en jungledrums klinkt het een stuk opvallender dan de meerderheid van het album. Jammer dat Hartley ditmaal niet meer te bieden heeft.

Tracklisting Oak Island:

  1. Time And Place
  2. So Far So Long
  3. You’re My Baby
  4. Nico
  5. So It Goes
  6. Born To Love
  7. I Fell In Love With A Feeling
  8. Rolling Down The Hill
  9. Other People’s Pockets
  10. Looking For Rain