Nieuwe worp half-speed masters dubbel-vinyl Brian Eno
Door op 16 december 2018

Artiest: Brian Eno
Genre: Electronic
Label: Virgin

ambient-1

Met een nieuwe serie van vier albums zijn er van muziekgrootheid Brian Eno wederom een aantal klassiekers in de zo geweldig klinkende half-speed mastering vinyl serie verkrijgbaar geworden. Het gaat in deze tweede worp om de albums Discreet Music (1975), Ambient 1: Music For Airports (1978), Music For Films (1978) en Ambient 4: On Land (1982).

Na de zomer van 2017 tot aan het begin van 2018 verscheen er een eerste worp half-speed mastering release van Brian Eno met zijn debuut Here Come The Warm Jets (1974) en opvolgalbums Taking Tiger Mountian (1974), Another Green World (1975) en Before and After Science (1977). De half speed mastering procedure bleek ideaal voor de muziek voor Eno. Niet eerder klonk zijn muziek zo mooi en om de albums in deze uitvoering weer te horen bleek een machtige ervaring.

ambient-4

Discreet Music was Eno’s eerste stap richting ambient die met de Ambient-albums werd doorgezet. Music For Films is een album waarbij de muziek voor denkbeeldige films gebruikt zou kunnen worden. Het was een overduidelijke titel, sommige stukken muziek warenreeds voor films gebruikt zelfs. Een baanbrekende  en briljant album.

De albums Ambient 1: Music For Airports en Ambient 4: On Land behoren tot de schatkamer van de muziekgeschiedenis en bleken zeer invloedrijk omdat ze eigenlijk de echte start waren voor een nieuwe muziekstroming: ambient. Een muziekvorm die Eno zelf omschreef als ‘om te negeren of om interessant te vinden’ maar vooral ook ‘om kalm van te worden en een plek om na te denken’. Eno was de man die de term ambient in de muziek introduceerde.

De gelimiteerde half-speed mastering edities hebben alleen een fraaie uitklaphoes en de platen zijn op 180grams vinyl geperst. Zoals bekend bij half-speed mastering zijn de platen af te draaien op 45 toeren om de optimale geluidskwaliteit te waarborgen. De ‘high resolution mastering’ werd van de best bewaarde opnamen genomen en vanaf daar in de Abbey Road studio’s door supervisor Miles Showell begeleid. Elk album bevat een Obi, een download voucher en een Abbey Road Half Speed Mastering certificaat.