Modeselektor – Monkeytown
Door op 10 oktober 2011

Band: Modeselektor
Album_title: Monkeytown
Genre: Electronic
Release_date: 09/29/2011
Label: News
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3017392
Monkeytown Modeselektor
3
3

Samen met Apparat was het duo Modeselektor deel van het in 2009 succesvolle Moderat. Op dat gelijknamige album kwamen de verschillende sounds van de twee acts perfect samen. Maar daarna werd het akelig stil rond Apparat, Moderat en Modeselektor. Het gerucht ging dat de drie producers in een ruzie verwikkeld waren en niet meer verder wilden met elkaar. In ieder geval betekende dat het einde van Moderat.

Maar in navolging van Apparat dit jaar, is Modeselektor terug met een nieuw album: Monkeytown. Gernot Bronsert en Sebastian Szary, de mannen achter de Berlijnse electro-act, zijn teruggegaan naar hun eigen geluid: donker, rauw en een beetje techno. Hierbij hebben ze de hulp ingeroepen van een aantal bevriende muzikanten.

LA-rapper Busdriver is daar een van. Hij laat zijn kunsten horen op het nummer Pretentious Friends, dat een electro-nummer is met een zware hiphop ondertoon. Ondanks dat Busdriver een rapper van formaat is, laat Pretentious Friends te wensen over. Vernieuwend is het niet, en na de zoveelste keer ‘oh I know, oh I know’ te hebben horen komen uit Busdrivers mond, is de charme er ook wel een beetje af.

Anders is dat bij Shipwreck. De zanger op dit nummer is niet te missen: Thom Yorke. Het is al enige tijd bekend dat Yorke groot fan is van electro-acts als Flying Lotus en Burial, en ook Modeselektor komt op zijn lijstje voor. Yorke’s stem voegt wat mysterie toe aan de pompende beat en maakt dat het nummer haast ongrijpbaar wordt. Ook op This zingt de Radiohead frontman mee, wat een zes minuten durend chaotisch nummer is, met een diepe bas en chaotische drums.

Naast Thom Yorke en Busdriver doen ook PVT en Anti Pop Consortium mee op Monkeytown. Maar ondanks deze grote namen haalt de plaat het in geen opzicht bij Moderat of bij de voorgaande drie platen. Het lijkt of Modeselektor zijn vernieuwende sound kwijt is, en daarom de hulp inroept van acts die wel weten hoe het moet. Maar zelfs dat is geen garantie voor succes. Uit pure wanhoop imiteert het duo zelfs collega Flying Lotus: nummer Berlin met zangeres Miss Platnum lijkt zo verdacht veel op Computer Face/Pure Being van de plaat Cosmogramma, dat het eigenlijk geen toeval kan zijn. Modeselektor is het een beetje kwijt. Helaas.

Tracklisting Monkeytown:

 1. Blue Clouds
 2. Pretentious Friends (feat. Busdriver)
 3. Shipwreck (feat. Thom Yorke)
 4. Evil Twin (feat. Otto von Schirach)
 5. German Clap
 6. Berlin (feat. Miss Platnum)
 7. Grillwalker
 8. Green Light Go (feat. PVT)
 9. Humanized (feat. Anti Pop Consortium)
 10. This (feat. Thom Yorke)
 11. War Cry