Michele Mercure – Beside Herself
Door op 17 december 2018

Artiest: Michele Mercure
Album_title: Beside Herself
Genre: electronic, ambient, synth
Release_date: 11/09/2018
Label: RVNG
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3837548
Beside Herself Michele Mercure
3.5
3.5

De Amerikaanse Michele Mercure kan terugkijken op een carrière van bijna veertig jaar. In die lange periode was ze onder meer actief als animator, film producer, studio engineer en muzikante. Het retrospectief Beside Herself biedt een terugblik op Mercure’s elektronische muziek die ze in haar thuisstudio maakte tussen 1983 en 1990 en die ze via een viertal cassette-albums uitbracht destijds.

Eerder al, begin jaren tachtig woonde Mercure een tijdje in Eindhoven. In die tijd raakte ze geïnspireerd door creatieve geesten als Kate Bush en Conrad Schnitzler (bekend van Cluster en Tangerine Dream). Vooral die Duitse krautrock- en electro-invloeden zijn goed hoorbaar op Beside Herself, een plaat die sowieso meer Europees dan Amerikaans klinkt. De tracks, destijds uitgebracht onder de naam Michele Musser, doen nu gedateerd aan, maar wel op een zeer prettige wijze. Met andere woorden: Beside Herself is een heerlijke reis terug in de tijd en bepaald geen straf om uit te moeten zitten. Het is een reis naar minimale, avontuurlijke dan weer simplistische synthesizermuziek, verrijkt met tape loops, (geluiden van) viool, gitaar, (fretloze) bas en xylofoon. Met hier en daar een rol voor de menselijke stem.

De muziek van Mercure klinkt vrij beheerst maar soms laat ze meer drukte toe, zoals in Beside Myself, een filmische track gevuld met samples, een soort mix van de vroege OMD en Art of Noise. An Accident Waiting To Happen is industriëler en mechanischer van aard.

Een nummer als Time Piece is daarentegen rustieker, pastoraler en in Beginning en A Little Piece dringen voorzichtig wat Oosterse invloeden door. Het zorgt voor een mooie verbreding van Mercure’s klankenpalet dat naar het einde van dit overzicht toe nog een paar keer in meer unheimische sferen van verlatenheid belandt (Antigone, Antarctica).

Hier en daar blijft de huisvlijt van Mercure steken in wat naïef, karig hobbyisme (Mother) maar dat is bij compilaties van oudere elektronische do-it-yourself-muziek als deze bijna onvermijdelijk. Het doet vrijwel geen afbreuk aan het luisterplezier dat Beside Herself biedt.

Tracklisting Beside Herself:

 1. A Little Piece
 2. Ghosts Before Breakfast
 3. Dreamplay 2
 4. Beside Myself
 5. Liberation Day
 6. The Sky Is Falling
 7. Beginning
 8. No More Law In Gotham City
 9. Time Piece
 10. A Void Dance
 11. Mother
 12. Beside Herself
 13. Dinosaur Dancing
 14. An Accident Waiting To Happen
 15. Reverie
 16. De Dunk
 17. Night Music
 18. Antigone
 19. Antarctica