Mark Pritchard – The Four Worlds
Door op 14 juni 2018

Artiest: Mark Pritchard
Album_title: The Four Worlds
Genre: Electronic
Release_date: 03/23/2018
Label: Warp
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3774672
The Four Worlds Mark Pritchard
4
4

Om The Four World de echte opvolger van het glorieuze album Under The Sun te noemen (dat bij ons moeiteloos in de hoogste regionen van de jaarlijst van 2016 bereikte) is wat teveel. Met maar acht tracks en een tijdsduur van ruim een half uur lukt dat ook niet echt. Maar natuurlijk heeft ook deze uitgave van electronic held Mark Pritchard weer meer dan genoeg te bieden.

The Four Worlds is onlosmakelijk verbonden met visual artist Jonathan Zawada, die net als van Under The Sun ook de prachtige hoes van The Four World ontwierp. Daarnaast maakte hij een 13 minuten durende film die de werelden van beide artiesten subliem samenbrengt (de première van die korte film vond plaats op de laatste editie van SxSW). De video is onlosmakelijk verbonden met de sfeerrijke aan ambient verwante stukken die Pritchard voor The Four Worlds opnam.

Eigenlijk mogen de tracks een verdere verkenning van de sonische werelden die hij op Under The Sun onderzocht genoemd worden. Al lijkt het daar bij de opduwende klanken van de langgerekte (11.27 min.) opener Glasspops nog niet echt op. Het is een lang geleden in een schuilkelder in Hamburg opgenomen track met een clubby sfeer die hoe lekker en mooi ook een flink andere sfeer creëert vergeleken met de rest van het album.

Op Circle of Fear en vooral Come Let Us met Gregory Whitehead, een cult-radiofiguur uit de jaren 80, bouwt Pritchard en haast surreële muzikale wereld op. Een geweldige en memorabele track. Het vervreemdende The Arched Window met zijn repeterende toetsenpatroon en oud klinkende synths sluit daar dan weer wonderwel op aan. Net als S.O.S. waarop de uit Colorado afkomstige psychedelische heldin Space Lady als opvallende persoonlijkheid haar stem aan geeft. Het zijn allen tracks die net zo hard vervreemden als intrigeren.

Parkstone Melody II barst van de melancholie en stort ons in een al net zo weldadige vreemde sfeer, waarna met het helaas veel te korte Mên-An-Tol de zon de lucht laat openbreken. De titeltrack waarmee het album eindigt heeft de welhaast meest unheimische sfeer op het album met zijn repeterende en dissonante keys en soundscapes. Vervreemdend is ook hier de juiste omschrijving.

The Four World is een intrigerende nieuwe muzikale stap in het oeuvre van Pritchard. En is de aanschaf, vooral op vinyl met lekker groot artwork, dubbel en dwars waard.

Tracklisting The Four Worlds:

  1. Glasspops
  2. Circle of Fear
  3. Come Let Us (feat. Gregory Whitehead)
  4. The Arched Window
  5. S.O.S. (feat. The Space Lady)
  6. Parkstone Melody II
  7. Mên-An-Tol
  8. The Four Worlds