Machinedrum – Vapor City Archives
Door op 08 januari 2015

Band: Machinedrum
Album_title: Vapor City Archives
Genre: Electronic, Alternative
Release_date: 11/17/2014
Label: Ninja Tune
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3355024
Vapor City Archives Machinedrum
3
3

De Amerikaanse electronic  artiest Machinedrum liet met zijn in 2013 uitgekomen Vapor City een heel eigen geluid horen, waar toch veel vertrouwde elementen in terugkwamen. Oldskool electonic stijlen als jungle, UK Garage en dub zorgden voor een sterk ritmische basis. Hij verweef dit met onder andere invloeden van r & b, jazz, wat lichte gitaar en veel verdraaide vocal loops en -samples. Een soms sterk naar voren komende dromerige melancholie deed de rest. Vapor City was niet alleen een album, het was ook een concept waar een groot project achter schuilging. Het was een virtuele stad, waarop leden zich konden abonneren om zo deze stad te kunnen verkennen.  Hier lagen bonustrack, remixes en andere multimedia verborgen, die weer een heel andere draai aan het concept gaven.

Nu is er Vapor City Archives. De naam doet vermoeden dat het hier om overgebleven- of bonustracks, maar het gaat hier om nieuw materiaal. Toch voelt het materiaal wel als een overblijfsel; een voortzetting van Vapor City zonder de verrassing dat het album met zich meebracht.

Toch zijn er wel degelijk verschillen. Archives klinkt vooral gevoeliger, met meer melancholie. De rol van vervormde vocal loops is nog wat groter en de invloed van r & b is ook wat meer aanwezig. Het jungle/drum and bass geluid moet wat vaker plaatsmaken voor een meer bass-heavy en donker totaalplaatje. Door dit donkere, downtempo gevoel is de frisheid van Vapor City een beetje verdwenen. Eenvormigheid en voorspelbaarheid liggen hierdoor op de loer. Ook op Archives propt Machinedrum zijn muziek nog steeds vol creatieve impulsen en meerdere lagen. Er valt dus nog genoeg te ontdekken, het is enkel niet zo verrassend meer.

Tracklisting Vapor City Archives:

  1. Boxoff
  2. Safed
  3. Hard 2 Be
  4. Only 1 Way 2 Know
  5. Vizion (Centered)
  6. B Patient
  7. More Than Friends
  8. Tried & True
  9. 2 B Luvd
  10. Endless