LTJ Bukem – Bukem In Session
Door op 16 oktober 2013

Artiest: LTJ Bukem
Album_title: Bukem In Session
Genre: Electronic, Drum & Bass / Electronic
Release_date: 07/31/2013
Label: Good Looking
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3210039
Bukem In Session LTJ Bukem
4
4

Ergens midden jaren ’90 was hij er opeens: LTJ Bukem. Een enigszins introverte gast waarvan het altijd onduidelijk was waarom hij altijd over en niet door zijn bril de wereld in keek. Was hij nu ver- of bijziend? In elk geval was hij een pionier. Een pionier in de toen zich in rap tempo aan het doorontwikkelen jungle of drum’n bass, zoals het ook wel werd genoemd. En LTJ viel op: omdat zijn drum’n bass zo ingenieus en wiskundig precies klonk. En tegelijkertijd ook behoorlijk sfeervol. Maar vooral omdat de combinatie van nerveuze, snelle breakbeats en jazzinvloeden zo’n geslaagde alliantie met elkaar aangingen. Zo geslaagd dat dat zijn handelsmerk werd. Bukem ging een steeds grotere rol ging spelen in de drum’n bass en behoorde op een gegeven moment tot de Grote Jongens. Met eigen labels, een eigen artiestenstal en vooral veel, heel veel releases.

Inmiddels is drum’n bass een niet weg te denken dancestroming meer, die – alhoewel nooit echt een übergroot publiek te hebben bereikt – nog steeds heel veel undergroundcredibility heeft en zijn tentakels naar de mainstream zo eens in de zoveel tijd uitsteekt. En al lijkt drum’n bass al sinds het begin gevangen in een heel (te) strak zittend lijkend format, vernieuwt het genre zich echter keer op keer. Of bewijst het in elk geval de levensvatbaarheid. Voor wie drum’n bass niet meer is dan een een schimmige (dans)muziekstroming, zal de bijbehorende muziek dan ook klinken als één lange, neurotische ADHD-diarree, maar wie de moeite neemt om de verdieping in de drum’n bass te zoeken, is het nog immer muziek die wel degelijk spannend kan klinken. Drum’n bass is in elk geval één van die muziekstromingen die vooral gevoeld moet worden. Heel hard en heel lang. Dat vooropgesteld.

LTJ Bukem’s mixsets zijn al jarenlang berucht en samen met MC Conrad leverde dat in het verleden veel puike mixsets op. Met een behoorlijke regelmaat verschenen in de loop van de jaren ook al dan niet gemixte verzamelaars van Bukem en zijn label- en artiestenstal. De uit meerdere delen bestaande succesvolle series als Earth, Logical Progression, Points in Time, The Producer, Progression Sessions en Looking Back vullen inmiddels een behoorlijke plank en was het devies steeds het uitbrengen van sfeervolle, breed uitwaaierende drum’n bass. Het was door de veelheid aan releases lastig om de aan LTJ Bukem gelieerde releases te negeren.

De laatste jaren is het op verzamel-CD gebied rustig geweest rondom LTJ Bukem: de comeback kwam in 2009 met een zeer sterke DJ mix, die verscheen op het al even drukke Londense Fabric-label. Die mix-CD bevatte een hele gemene collectie harde, abstracte, maar tevens ook een heel coole tracklisting en was LTJ weer helemaal terug op digital format. En met een redelijke tussenpauze verscheen onlangs Bukem In Session, wederom een gemixte compilatie.

Bukem In Session verscheen redelijk geruisloos op het Good Looking-label en bevat 16 tracks uit eigen artiestenstal die ook voor allerlei andere, veelal kleine undergroundlabels muziek opnemen en uitbrengen. De drum’n bass wereld is wat dat betreft nog steeds een redelijk ondoorzichtig gebeuren die bestaat uit heel veel labels en nog meer producenten van drum’n bass, in welke vorm dan ook. De door Bukem gemixte tracks zijn al in andere formaten op één van de Bukem labels verschenen, maar in de mix klinken ze toch weer even net wat anders. Ook al door de mixtrucjes die de mastermixer uithaalt met de tracks. Bukem In Session kent een logische opbouw met een opening, die losjes en ingetogen klinkt en waar Bukem langzaam de spanning opbouwt met beats die onophoudelijk blijven doortikken, maar waar het nergens verzandt in een moerassige brei van onnavolgbare klanken, die nergens naar toe leiden. In de plaats daarvan een spannende mix met stoere tracks die 100% het drum’n bass gevoel bevatten. Als bonus zijn de gemixte tracks op CD 2 ongemixt terug te vinden en alsof dat nog niet genoeg is, staan na het invoeren van een bij de CD meegeleverde code op de Good Looking website drie lange DJ-mixen te wachten om gedownload te worden. Good Looking Records biedt dus veel waar voor het geld en in combinatie met een heel prettige en vooral representatieve drum’n bass mix is Bukem In Session dan een verzamelaartje dat van harte aanbevolen kan worden.

Bukem In Session Tracklisting:

Disc 1: Instrumental continuous mix

 1. EZ Rollers – Hope & Inspiration
 2. Kasper – Summertime Hustle
 3. soultec – A Need In Me
 4. Vandera – Anandamide
 5. Random Movement – Alone This Way (No Need To Stay)
 6. Flowrian – Wait For Me
 7. LTJ Bukem – Atlantis (Marky & S.P.Y. Rework)
 8. dRamatic & dbAudio – Fractual Harmony
 9. Dynamic (7) Feat. mSdoS – Highway Patrol
 10. Paul T (3) & Paul SG – In The Jungle
 11. Furney – Singo Moto
 12. Arp – 1 & MJT – Last Call
 13. Altitude – Early Days
 14. LTJ Bukem – Music (Technicolour Rework)
 15. Dave Owen – Deep Breathin
 16. Paul SG – Not Forgotten

Disc 2: Instrumental unmixed

 1. EZ Rollers – Hope & Inspiration
 2. Kasper – Summertime Hustle
 3. soultec – A Need In Me
 4. Vandera – Anandamide
 5. Random Movement – Alone This Way (No Need To Stay)
 6. Flowrian – Wait For Me
 7. LTJ Bukem – Atlantis (Marky & S.P.Y. Rework)
 8. dRamatic & dbAudio – Fractual Harmony
 9. Dynamic (7) Feat. mSdoS – Highway Patrol
 10. Paul T (3) & Paul SG – In The Jungle
 11. Furney – Singo Moto
 12. Arp – 1 & MJT – Last Call
 13. Altitude – Early Days
 14. LTJ Bukem – Music (Technicolour Rework)
 15. Dave Owen – Deep Breathin

Bonus: Free digital content from the website

 1. Bukem In Session – Stamina MC Continuous Vocal Mix
 2. Bukem In Session – Deeizm MC Continuous Vocal Mix
 3. Bukem In Session – Continuous Instrumental Mix
 4. Paul SG – Not Forgotten