LOWB – Leap And The Net Will Appear
Door op 13 juli 2013

Band: LOWB
Album_title: Leap and the Net Will Appear
Genre: Electronic, ambient
Release_date: 06/10/2013
Label: Distiller Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3209820
Leap and the Net Will Appear LOWB
3.5
3.5

LOWB is het nieuwe project van Andy Barlow. De man die niet alleen met Lamb wereldbekend werd maar ook als remixer voor bands zoals Placebo, Elbow en Snow Patrol grote indruk maakte. Na jaren met anderen gewerkt te hebben, heeft hij met Leap And The Net Will Appear nu zijn eerste echte solo-album gemaakt.

Met Wheeler Dealer Healer, met een fijne breakbeat, piano en een hoop effecten zet hij direct de toon voor het album. Hoewel het nog redelijk uptempo klinkt, word je al vrij snel meegetrokken in de onderliggende rust. Met LOWB wordt het tempo langzaamaan omlaag gehaald. Synthesizers, een bas en een paar trommels en daarmee neemt hij je nog dieper in zijn droomwereld. In het daarop volgende Everybody gebruikt hij voor het eerst vocalen en wordt het tempo wat opgeschroefd. Een versnelde beat, veel synthesizers en simpel gebruik van de overige instrumenten.

Jay Leighton mag met Consecration een nieuwe dimensie aan dit album geven. Vocalen zijn in dit nummer het belangrijkste en het zorgen voor een trance. Alle energie die het vorige nummer bevatte, wordt hier praktisch weggezogen door de monotone stem van Leighton en idem dito effecten. Dit wordt gebruikt om de luisteraar in de stemming te brengen voor de rest van het album: Hele rustige electro die zich vooral lijkt te richten op new age, ambient en chillwave. Een goede sound, maar soms kan de aandacht daardoor weg glijden. Eén nummer houdt de aandacht er wel bij: Inward Outburst, dat met een dromerige vrouwenstem in combinatie met gitaar en effecten een fijne apotheose vindt.

Leap And The Net Will Appear is de fraaie eerste soloplaat van Andy Barlow. Hypnotiserend in een mix van ambient en downtempo electro.

Tracklisting Leap And The Net Will Appear:

 1. Wheeler Deeler Healer
 2. LOWB
 3. Everybody
 4. Consecration
 5. Digital Stoneage
 6. Haven
 7. Tears And Sparks
 8. The Shaman’s Wife
 9. Inward Outburst
 10. Looking God In The Eye
 11. Compassion