Various Artists – LateNightTales: MGMT
Door op 24 oktober 2011

Band: MGMT
Album_title: LateNightTales
Genre: Electronic
Release_date: 09/29/2011
Label: News
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3005701
LateNightTales MGMT
3.5
3.5

Een kijkje in het brein van een succesvolle artiest is natuurlijk altijd interessant. LateNightTales maakt dat mogelijk, door bands, dj’s, zangers en zangeressen een mix-album te laten maken met hun inspiratiebronnen en favoriete tracks. MGMT kan zich nu toevoegen aan de lijst van onder andere Jamiroquai, Four Tet en Trentemøller, en laat in een mix van veertien nummers horen waar zij de inspiratie voor nummers als Time To Pretend en Electric Feel vandaan haalden.

Andrew VanWyngarden en Ben Goldwasser waren nog student toen ze in 2002 The Management oprichtten. Die naam werd na korte tijd omgedoopt in MGMT. Na een ep en een in eigen beheer uitgebracht album worden ze in 2005 ontdekt door Rick Rubin van Sony-Columbia, en slepen ze een contract binnen. Het feest kon nu echt beginnen: met hun twee albums Oracular Spectacular uit 2007 en Congratulations uit 2010 gooiden ze hoge ogen bij menig muziekliefhebber en zijn ze niet meer weg te denken uit de electropop-wereld.

Mixtapejes horen bij muziekliefhebbers. Onder het mom van “luister naar de vette muziek die ik ken” maakten we vroeger allemaal wel eens een cassettebandje of cd’tje met onze favoriete en liefst onbekende nummers. VanWyngarden en Goldwasser hebben vast met veel plezier aan deze LateNightTales gewerkt. De plaat staat vol melodische en eclectische melodietjes, net zoals terug te horen is in hun eigen muziek. Deze LateNightTales-aflevering klinkt zeer obscuur, inclusief vreemde zucht-meisjes en -jongetjes. Maar daarnaast zijn ook de ‘ ‘welke-band-is-daar-nou-niet-door-geïnspireerd’-artiesten terug te vinden, zoals The Velvet Underground en Suicide.

Van psychedelische folk tot hysterische punkbbandjes; de mannen van MGMT hebben een zeer brede smaak. Ook staat er een werkje van eigen hand op: MGMT coverde het nummer All We Ever Wanted Was Everything van Bauhaus. Ondanks dat de luisteraar hierdoor wellicht van hot naar her wordt geslingerd, hebben VanWyngarden en Goldwasser een mooi deel aan de LateNightTales-serie toegevoegd.

Tracklisting Late Night Tales: MGMT

 1. Disco Inferno – Can’t See Through It The Great
 2. Society – Love You Girl
 Suicide – Cheree
 3. Television Personalities – Stop & Smell The Roses
 4. The Velvet Underground – Ocean Felt – Red Indians
 5. Julian Cope – Laughing Boy
 6. The Durutti Column – For Belgium Friends
 7. Charlie Feathers – Mound of Clay
 8. Mark Fry – For Wilde
 9. MGMT – All We Ever Wanted Was Everything (Exclusive Cover Version)
 10. Cheval Sombre – Troubled Mind
 11. Dave Bixby – Drug Song
 12. The Jacobites – Hearts Are Like Flowers