Lali Puna – Two Windows
Door op 06 september 2017

Band: Lali Puna
Album_title: Two Windows
Genre: Electronic
Release_date: 09/08/2017
Label: Morr Music
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3698195
Two Windows Lali Puna
4.5
4.5

Electronicalovers, unite. De Duitse elektropopgroep Lali Puna keert na een zeven jaar durende hiatus met het nieuwe Two Windows, de opvolger van het in 2010 verschenen Our Inventions terug van even weggeweest.

Lali Puna doet het momenteel zonder Markus Acher (The Notwist, Alien Transistor). Die wordt vanzelfsprekend gemist, al bewijst de gewijzigde bezetting dat het ook anders kan. Binnenkomer Two Windows vangt aan met een reeks moodvolle beats die ondersteund worden door een sensuele stem. “What do you want / .. / and break a leg”, zo plaagt de in Korea geboren Valerie Trebeljahr de luisteraars.

Grote klasse, als vanouds. En zo lijkt het een beetje alsof de band gewoon de draad oppikt waar ze hem destijds lieten liggen. Vooruitgeschoven single Deep Dream, dromerig en weerbarstig tezelfdertijd, wijst erop dat Lali Puna uit een diepe slaap is ontwaakt.

Af en toe neigt de sound wat naar de boys van Soulwax, zij het dat Lali Puna het meer moet hebben van subtiele gelaagdheden en nuance. Come Out Your House bijvoorbeeld is een kunstwerkje op zich. De beats en elektronische geluiden botsen en stuiteren richting overal, terwijl de zang van Trebeljahr op sensuele wijze de luisteraar verleidt.

Her en der zijn er opgemerkte guest spots. Zoals DNTEL die een knappe bijdrage levert aan The Frame of de Amerikaanse harpiste Mary Lattimore die Bony Fish naar grotere hoogten stuwt. En op het einde leveren ook MimiCof en Radioactive Man bijdragen. Zij helpen mee om het vertrek van Markus Acher op te vangen. In Wonderland herkennen we een speelse dromerigheid die ook eigen is aan de Ijslandse band Mum. Andere referenties blijven experimentele geestesgenoten als The Notwist of Soléy, die zich onlangs met Endless Summer liet opmerken.

Het leuke is ook dat Lali Puna vasthoudt aan consistentie. Prikkelende, uiterst gelaagde nummers zoals Her Daily Black, The Bucket of Birds Flying High die schipperen tussen dance en popmelodie en uitmunten in strakheid en klankmatig experiment, zonder de song an sich uit het oog te verliezen.

Uitgeleide doet Head Up High, een song waarmee ze met opgeheven hoofd afscheid nemen. Die klinkt op de meest Lali Puniaanse manier groots. “Carry your head up high”, zo luidt het.

Two Windows is een album dat in de volle lijn overtuigt en een mooie aanvulling is op de pracht van een discografie (zie ook Scary World Theory en Faking The Books). Een bijzonder geslaagde comeback van Lali Puna, een groep die ook zonder Markus Acher te koesteren valt.

Tracklisting Two Windows:

 1. Two Windows
 2. Deep Dream
 3. Come Out Your House
 4. The Frame (with DNTEL)
 5. Wear My Heart
 6. Bony Fish ft. Mary Lattimore
 7. Her Daily Black
 8. Wonderland
 9. Birds Flying High
 10. The Bucket
 11. Everything Counts On
 12. Head Up High